Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Avstånd. Inte bara till danskar.

Svenska.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Coronapandemin har tagit fram det bästa i oss. Och det sämsta. Minns mars när så många ställde upp för varandra, erbjöd sig att handla till andra, bjöd in till digitalt afterwork och webbfika, promenader, samtal över telefon. Tillsammans skulle vi klara det här.
Och nu?
Hur tar sig norrmän coronasäkert till Gotland – och hur ska de undvika att där möta svenskarna från hela resten av landet när de väl är där? Finland – stängt, vad i all sin dar? Och hur ska skåningar skiljas från stockholmare vid gränsen till Danmark?
Det muttras om nationalism och lust att ge igen på de självgoda svenskarna som alltid vet bäst. För det känns surt med sommarens – drömda, men inställda – semesterresor till våra nordiska grannländer. Sällan lockar min barndoms brygga som nu, inför mitt inre öga kan jag nästan se abborrarna pila runt. Men Finland vill inte ha mig där.
"Reserestriktionerna med Sverige är frustrerande, men att låta alla uppoffringarna gå till spillo för turismens skull är inte rimligt", menar Vasabladet: "Finland gjorde en tuff ekonomisk uppoffring genom att stänga ner stora delar av landet, medan Sverige höll det öppet."
Ett rimligt resonemang, även om utrikesminister Ann Linde (S) oroar sig nu för det nordiska samarbetet och hur länge de här "såren" finns kvar. Dramatiskt. Men hon har rätt i att danskar som kommer över Sundet måste följa reglerna och hålla avstånd.
Känslorna svallar. Och värre blir det:
De där stockholmarna – ska de faktiskt få komma till Skåne? Var inte tvåtimmarsgränsen med bil riktigt vettig? Österlen är ju vårt andningshål, Båstad, Torekov, havet stränderna och jordgubbarna. De skånska. Färskpotatisen.
Oron kring smittan är genuin, och ur smittoperspektiv är det svårt att förstå varför tvåtimmarsregeln togs bort. Här finns också något annat, en unken gammal motvilja.
Ta ett djupt andetag och håll chauvinismen borta. Ta vara på sommaren. Men håll avstånd – inte bara till danskar och stockholmare. Smittan är kvar.
Gå till toppen