Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boel Flodgren om det spruckna samarbetet över Sundet

Visionen var storslagen: Öresundsuniversitetet skulle göra regionen till en av de starkaste i Europa. Men samarbetet mellan de två länderna sprack. Efter tio år gick Öresundsuniversitetet i graven.
– Vi gjorde så gott vi kunde och hade kul, säger Boel Flodgren, dåvarande rektor för Lunds universitet och en av de drivande bakom projektet.

”Öresundsuniversitetet skulle göra regionen till en av de starkaste i Europa. Nationalstatsgränserna var inte i fokus då som nu”, säger Boel Flodgren, tidigare rektor Lunds Universitet.Bild: Niklas Gustavsson
Invigningen, lördagen den 1 juli 2000. Boel Flodgren sitter som en av många prominenta gäster på en fällstol och väntar på de danska och svenska kungligheterna som ska förgylla invigningen av Öresundsbron, symbolen för en helt ny region i Skandinavien.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen