Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inredningsbutik ersätter Helsingborgs sista antikvariat

Hon hann knappt nämna butiksdrömmen för sin man innan hon blivit med lokal. När Nathalie Prpic tar över blir det 80-åriga antikvariatet på Drottninggatan till showroom.

Nathalie Prpic från Ramlösa har länge tänkt att hon skulle trivas med att driva butik – och nu blir drömmen verklighet.Bild: Anna Hörnell
Antikvariatet Hamlet har funnits på Drottninggatan sedan 1938, men tidigare i år beslutade tidigare ägaren Brage Olofsson att sälja det av hälsoskäl. Att just Nathalie Prpic tar över kom som något av en chock även för henne.
– Min man frågade vad jag skulle vilja jobba med, och jag nämnde att jag alltid velat pyssla i en egen butik. Två dagar senare sa han att jag blivit med lokal, säger Nathalie Prpic.
Läs också Helsingborgs äldsta och sista antikvariat är till salu
Hon har ingen tidigare erfarenhet av butiksverksamhet, men att fokuset blir inredning kändes självklart.
– Jag har alltid älskat inredning och fått höra att det är något jag borde syssla med. Jag tror jag har ett öga för stil, säger Nathalie Prpic.
Antikvariatet Hamlet sägs vara det äldsta antikvariatet i Sverige som legat i samma lokaler hela tiden.Bild: Anna Hörnell
I måndags hämtade hon nycklarna, och nu pågår ett febrilt arbete för att tömma butiken. Förutom utförsäljning av antikvariatets många tusen böcker är också delar av butiksinredningen till salu. Bokhyllorna består av sockerlådor och plockas isär efter hand.
– Det finns också en vind där jag inte ens har varit än. Där finns tydligen 3 000 böcker till, så utbudet kommer bytas ut en del under sommaren.
Många tusen böcker ska bort. "Sommaren känns som en bra tid att ha utförsäljning. Turister kan passera förbi och folk kanske är på jakt efter sommarläsning", säger Nathalie Prpic.Bild: Anna Hörnell
Till hösten hoppas Nathalie Prpic öppna By Mouritzen, en inredningsbutik och showroom.
– Det är ju en fantastisk lokal med ett fint läge. Jag tror verkligen den passar för det jag vill göra, säger hon.
Även om Nathalie Prpic tänker nytt hoppas hon dock kunna bevara en del av historien i butiken.
– Det är ju många som tycker det är tråkigt att antikvariatet går i graven. Jag vill behålla en sektion i lite samma stil med gamla fina böcker – de äldre läderbundna böckerna vägrar jag slänga, säger Nathalie Prpic.
I 82 år låg antikvariatet på Drottninggatan 76 – men nu är det snart ett minne blott.Bild: Anna Hörnell
Gå till toppen