Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skrivkurs för unga med start på bokmässa

Sommarlovsaktiviteterna i Bjuv får ett tillskott med en digital skrivarkurs för ungdomar som startar på Billesholms nya digitala bokmässa.
– Tanken är att man ska plocka fram sin skrivande röst, säger kursledaren Maria Bielke von Sydow.

Annika Andebark och Maria Bielke von Sydow packar upp material inför skrivarkursen.Bild: Niklas Gustavsson
Kursen är också ett samarbete med arrangören och författaren Annika Andebark, samt med Bjuvs bibliotek.
Målgruppen är sommarlovslediga 14-17-åringar och antalet platser är begränsat för att hinna med diskussioner och respons.
Kursen är anpassat för coronatider och hålls helt digitalt, med skrivövningar som lämnas i en facebookgrupp.
– Blir det möjligt med fysiska träffar så har vi det, annars är det upplagt så att allting ska ske digitalt, säger Maria Bielke von Sydow, författare som bland annat skrivit böcker om just kreativt skrivande och ofta håller kurser.
Hon har också arbetat med att utveckla digitala plattformar för skrivarkurser och ser flera fördelar med formen.
– Generellt sett kan du befinna dig var du vill och skriva när du vill. Det kan också vara bra för ungdomar som kanske inte har körkort och kan ta sig till olika platser på egen hand, säger Maria Bielke von Sydow.
Hennes förhoppning är att deltagarna ska få verktyg att utvecklas med övningar i olika genrer som noveller, poesi, självbiografiskt skrivande och musiktexter.
– En viktig del av skrivandet är att definiera sig själv i sin egen samtid. Det tror jag ungdomarna har glädje av, säger Maria Bielke von Sydow.
Kursen startar med en inspirationsträff på bokmässan i Billesholm 27 juni, drar i gång på riktigt 29 juni och pågår till 27 juli. Den som är intresserad av att delta anmäler sig till biblioteket.
Bokmässan äger delvis rum digitalt via Zoom och är en nyhet för i år. Digitalt blir det bland annat programpunkter med fokus på kvinnohistoria, i samarbete med Hoi förlag, samt en hälsomässa.
På plats i Billesholms folkets park blir det bland annat invigning klockan 10 och konsert 12. Bokmässans arrangör Annika Andebark har öppet för bokförsäljning och boksignering i sin trädgård nära folkparken 11–14. Här kan du läsa mer om programmet, både digitalt och på plats.
”Jag ser verkligen fram mot det här” Maria Bielke von Sydow författare.Bild: Niklas Gustavsson
På Bjuvs bibliotek anordnas också andra sommarlovsaktiviteter med anknytning till böcker, läsande och skrivande. Lovlediga barn och ungdomar kan vara med och skapa en sommardagbok, delta i en digital bokcirkel kring Mats Strandbergs spänningsroman Slutet eller anta läsutmaningen Sommarboken. Läs mer om detta här.
Gå till toppen