Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Världen ser ganska dyster ut”

Föreställningen om att diplomater mest sitter på tjusiga middagar och dricker champagne är en myt som ambassadören Annika Söder gärna slår hål på. – Diplomati och konflikthantering är ett hårt arbete, ofta på farliga platser, säger hon.

Ambassadören Annika Söder fyller 65 år och brinner fortfarande för sina uppdrag.Bild: Henrik Montgomery/TT
Virusets framfart under våren har redan fått konsekvenser som i vissa fall kommer ta lång tid att reparera. Inom den internationella konflikthanteringen är situationen mer än allvarlig. En som vet det mesta om det är Annika Söder. I nästan hela sitt yrkesliv har hon arbetat med diplomati, medling och konfliktlösning. Och i nästan alla år på UD, senast som Sveriges första kvinnliga kabinettssekreterare. Nu har hon titeln ambassadör – fast utan ett land. Hon är också styrelseordförande för den fristående organisationen European Institute of Peace, och har utöver det en rad andra uppdrag.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen