Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trollkarlen David Persson: ”Magin skapas i åskådarnas huvuden”

Som trollkarl är David Persson ett förundransproffs; tappade hakor och häpna skratt hör till hans vardag. Men magi behöver inte vara likställt med avancerade trick – för den som är mottaglig kan förundran finnas i ett blommande rapsfält.

Trolleri bygger ofta på en känsla av gemensam förundran. ”En del magiker vill lämna publiken med ett stort frågetecken. De ska tänka: Vad var det som hände? Men jag vill ofta ta tillbaka och summera ihop efteråt – utan att fördenskull avslöja tricket”, säger David Persson.Bild: Hussein El-alawi
– Kan du klippa av repet?
David Persson plockar fram en liten sax ur bröstfickan. Jag greppar den och kapar repet till två jämnlånga bitar. Tror jag.
För det strider mot all rimlig logik när han, i nästa sekund, visar att det ituklippta repet återigen är helt. Vad var det som hände? Och när hände det?
– Reptrick är ett av mina äldsta trolleritrick och finns en oändlig mängd varianter. Därför är det tacksamt att använda, eftersom folk tror att de vet – och ändå blir lurade, säger David Persson.
Han är professionell trollkarl och trefaldig svensk mästare i magi. Just denna sommar är föreställningarna färre, men han passar på att samla material till en kommande show. Arbetsrummet, en bod ute i trädgården, är fullproppat med stora lådor och små koppar, bollar, rep, och mängder av kortlekar.
Det är som att bli inledd i en tankelabyrint där det inte går att hitta tillbaka.
– Egentligen kan alla lära sig att trolla, det är bara att läsa och öva. Detta är inte rocket science, utan magin skapas i huvudet hos åskådarna. Min uppgift är att bygga upp dramaturgin och ta med åskådaren på resan genom tricket.
Här är förundran en av de viktigaste beståndsdelarna. Vore det inte för alla tappade hakor och häpna skratt skulle han ha svårt att försörja sig.
– Ofta fungerar överraskningen som en slags katalysator för att nå fram till förundran. Plötsligt händer något man inte förväntat sig. I själva verket är tricket skapat just för att lura åskådaren. Det är som att bli inledd i en tankelabyrint där det inte går att hitta tillbaka.
Förundran kommer ofta på köpet, för den som vågar kasta sig ut i det okända, menar David Persson: ”Det handlar mycket om att vara nyfiken. Jag försöker själv vara så öppen som möjligt och tacka ja till saker som kommer i min väg.”Bild: Hussein El-alawi Hussein El-Alawi
Bara i undantagsfall avslöjar han tricken, som när han håller trolleriskola för vuxna.
– Då får jag förvarna: ”Ni kommer att bli besvikna så fort ni får reda på hemligheten”. För så är det; wow-känslan försvinner direkt.
När David Persson går runt och trollar på mingelfester gäller det att ha fingertoppskänsla och rätt tonläge. Han märker att vissa människor har närmare till förundran än andra.
– Det syns tydligt när folk inte är så supertaggade eller mottagliga. De känns lite mer spända och är kanske inte heller beredda att ta in ny information och nya intryck. Vissa kan rentav bli frustrerade och arga.
När jag tittar på andra trollkarlar försöker jag välja rätt glasögon, så att jag ser helheten utan att försöka fastna i hur tricket går till.
Men han njuter också de gånger då den stela fasaden rämnar. Särskilt tydligt blir det när han söker upp ett gäng kostymklädda medarbetare, som står med varsitt glas bubbel i handen och försöker hitta gemensamma samtalsämnen på ett företagsevent.
– Då fungerar tricken som en isbrytare. Att dela ett ögonblick av förundran med andra, det ger en samhörighet på ett djupare plan. Det är något fint med det.
”Tillsammans skapar vi magi” står det på David Perssons hemsida. Men vad får han själv ut av detta, att framkalla förundran hos sina medmänniskor?
– När man märker att man fångat åskådarna och har dem i sitt grepp… De älskar verkligen detta, och tittar på en som hökar… Det är en jäkligt härlig känsla. Den bästa som finns.
I vanliga fall kuskar David Persson landet och världen runt med sina magiska föreställningar. Denna vår och sommar har han fått mer tid att öva in nya trick i sin trollerikammare hemma i Löddeköpinge.Bild: Hussein El-alawi Hussein El-Alawi
Detta upptäckte han redan i tioårsåldern, då han lärde sig några gummibandstrick som han sedan visade för familj och grannar. Trolleributiken i Bromölla blev ett favoritställe.
– Till slut flyttade jag nästan in i källaren i butiken. Ägaren kunde säga: ”David, jag går upp och kollar på nyheterna. Släck och lås när du går.”
Med åren blev magin ett extraknäck vid sidan om arbetet som civilekonom. Sedan drygt ett decennium är han magiker på heltid.
– Jag älskar att själv bli förundrad. När jag tittar på andra trollkarlar försöker jag välja rätt glasögon, så att jag ser helheten utan att försöka fastna i hur tricket går till.
Men, påpekar han, förundran behöver inte nödvändigtvis kopplas samman med trolleritrick. Känslan kan också framkallas i vardagen, för den som är öppen och mottaglig. Han berättar om löpturen häromdagen, då han passerade det gyllengula rapsfältet en bit från hemmet i Ålstorp.
– Jag var bara tvungen att stanna vid vägkanten. Fanken vad härligt det var! Överlag tror jag att folk behöver stanna upp och ta in både små och stora saker. Det är lätt att vi blir instängda i oss själva eller fastlåsta i tekniken, så att vi glömmer att uppmärksamma det som finns runtomkring.

Låt dig förundras! Titta på David Perssons trolleri.

Läs också Magiska ögonblick i vardagen ökar nyfikenhet, kreativitet och samhörighet
Läs också Ett surrande bi eller en speciell husfasad väcker förundran
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.
Se hit

Efterlysning! Hur blir semestern under pandemin?

Har planerna ändrats? Står vi fortfarande ut med varandra i familjen efter all isolering – eller behöver vi en paus?

Blir det en sommar utan släkt och barnbarn?

Vi söker personer eller familjer att intervjua om pandemi och semesterplaner. Vill du dela med dig av dina upplevelser? Mejla katarina.melvinger@sydsvenskan.se eller inpalivet@sydsvenskan.se.

Gå till toppen