Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bedragare döms – lurade till sig 85 miljoner

En 31-årig man som varit huvudmisstänkt i en omfattande bedrägerihärva döms till fängelse. Mannen har lurat närmare 90 personer på sammanlagt 85 miljoner kronor.

En 31-årig man från Blekinge dömdes i dag till fängelse för bedrägeri. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/ TT
Mannen, som är från Blekinge, döms för 88 fall av grovt bedrägeri, narkotikabrott och fyra fall av olaga hot till fängelse i fyra år och tio månader. Han döms också att betala 85,6 miljoner kronor i skadestånd till 90 målsäganden. Mannen har hela tiden nekat till brotten.
– Jag och min kollega har ögnat domen och kan konstatera att han är dömd och har fått fyra år och 10 månader. Det är väl mindre än vad åklagaren yrkade, som ville ha längre än åtta år. Utifrån det perspektivet kan man vara relativt nöjd, säger Thomas Martinsson, mannens försvarsadvokat.
Åklagaren yrkade på maxstraffet åtta års fängelse. Tingsrätten kommer i domen fram till att straffvärdet för brotten är åtta år, men rätten bedömer att flertalet av brotten mannen döms för nu har begåtts innan en tidigare bedrägeridom. Straffet för den samlade brottsligheten, den nya och den gamla domen, ska alltså inte överskrida maxstraffet på åtta år. Tiden för det tidigare fängelsestraffet tillsammans med tiden mannen suttit häktad avräknas. Det som kvarstår är fyra år och 10 månader.
– Skillnaden i vad tingsrätten kommer fram till och vad vi förde fram handlar egentligen om hur mycket han ska få tillgodoräkna sig den tidigare domen. Vi är egentligen inte osams med tingsrätten om brottets allvar, utan mer om hur man juridiskt tekniskt ska se på en tidigare dom, säger åklagaren Joel Holmgren.
TT: Ni ville att han ändå skulle få åtta års fängelse?
– Precis.
Mannen flydde till Marocko hösten 2017 efter att härvan uppdagats. Han häktades i sin frånvaro, greps och utlämnades till Sverige sommaren 2018. Mannen har sedan dess suttit häktad. Rättegången mot mannen inleddes den 9 december förra året och pågick fram till den 18 maj.
Totalt var mannen misstänkt för 96 fall av grovt bedrägeri mellan åren 2014 och 2017. Enligt tingsrätten har mannen lurat personerna genom att ha fått dem att investera pengar i påhittad affärsverksamhet i tron om att återfå snabb avkastning. Bedrägerierna har lett till att flera personer hamnat i stora skulder. Mannen frikänns från sju fall av grovt bedrägeri.
Ytterligare tolv personer har varit inblandade i målet misstänkta för penningtvättsbrott. Personerna greps i april i ett samordnat tillslag i sju olika städer i södra Sverige. De har bland annat varit misstänkta för att ha tagit del av bytet och för olika grader av inblandning.
Elva personer döms av tingsrätten för penningtvättsbrott, bland dem finns två familjemedlemmar till mannen.
Gå till toppen