Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många mötte polisen i Ljungbyhed

Polisens mobila kontor utanför Hemköp fick ovanligt många besökare under tisdagen. Orsaken är det ökade antalet inbrott och småstölder under de senaste veckorna. ”Folk är både rädda och arga” säger Stefan Jansson från polisen.

Ellinor Persson var en av de som kommit för att prata med polisen. ”Jag vågar knappt gå ut efter inbrottet eftersom jag är rädd för att lämna mitt hem obevakat”. Här med kommunpolis Björn Johnsson.Bild: Niklas Gustavsson
Polisens mobila kontor hade knappt hunnit komma på plats på Hemköps parkering innan kommunpolisen Stefan Jansson fick svara på ortsbefolkningens frågor.
– Det brukar vara en ganska jämn ström av människor som kommer för att prata, men idag har de ju stått i kö. Och många har liknande saker att berätta, folk är både rädda och arga, säger han.
Läs också Många småstölder i Ljungbyhed
En del är bara oroade över historierna som går. Andra har drabbats personligen, som Viktor Madsen som fick inbrott i sin bil under lördagskvällen.
Flera frågade om vad polisen egentligen gör åt problemen. ”Vi gör vad vi kan, men bästa lösningen är rätt och vettig vård åt missbrukare. Får vi bort missbruket försvinner problemen också” säger Björn Johnsson.Bild: Niklas Gustavsson
– Jag var inte hemma när det hände, vilket nog var tur eftersom jag blev jävligt förbannad. Det var polisen som ringde och berättade efter att grannarna slagit larm. Jag har ju hört talas om att här varit lite stölder tidigare, men inte mer än så, säger han.
Ellinor Persson som bor utanför tätorten känner sig otrygg sedan hon hade inbrott i sitt hem på pingstafton.
"Det är viktigt att anmäla alla brott och inte bara skriva på facebook. Utan polisanmälan händer det ju inget”” säger Agnar Helgason och Alf Steede från grannsamverkansgruppen Nattöga LjungbyhedBild: Niklas Gustavsson
– Vi flyttade ut från tätorten för att njuta när vi pensionerade oss. Nu somnar jag inte förrän det ljusnar på morgonen. Jag och grannarna har skaffat en app som gör att vi kan hjälpas åt att hålla koll längs vägen där vi bor, säger hon.
Andra berättar om buskörningar eller nattliga besök i trädgårdar.
– Man hör så mycket historier och många har blivit rädda och vågar inte gå ut. Men man kan ju inte bara vika undan, det är ju vår by, säger Ingegärd Rundström.
Fler poliser kommer inte nödvändigtvis att leda till att problemen försvinner ""Vi vet ju vilka de här människorna är och var de bor” säger Björn Johansson från polisen.Bild: Niklas Gustavsson
Björn Johnsson är vanligtvis kommunpolis i Svalöv men hoppar idag in tillfälligt i Ljungbyhed.
– Det här är något vi på landet levt med jättelänge, och det är något som flyttar runt mellan småorterna. Detta är problem som vi upplevde i Röstånga för några år sedan. Sen är det förstås oerhört frustrerande för den som drabbas och det är en frustration som vi inom polisen delar, säger han.
Polisens tips

Detta kan du göra för att hjälpa till att minska brottsligheten

Se till att ha godkända lås och larm på ditt hem.

DNA-märkning av dina tillhörigheter. Då får du även en skylt att sätta upp som avskräcker från inbrott.

Samverkan med grannar. Hjälps åt att hålla koll på vad som händer i grannskapet.

Anmäl alltid alla brott.

Enligt polisen är det väl känt att det är missbrukare som ligger bakom de allra flesta brotten.
– Jag skulle kunna ta fram en lista över 15-20 personer som ställer till problemen. Men påföljderna är små så när vi griper dem är de snart tillbaka igen. säger kommunpolisen Stefan Jansson.
”Många har nog en uppfattning att vi kan kasta ut folk som inte sköter sig från kommunen. Men så är det inte” säger Hans-Bertil Sinclair.Bild: Niklas Gustavsson
På plats i Ljungbyhed var även kommunstyrelsens ordförande Hans-Bertil Sinclair (M).
– Detta är polisiära frågor och det finns inte mycket som kommunen kan göra. Vi vet att de här individerna bor hos oseriösa fastighetsvärdar och dessa försöker vi sätta press på genom samarbete med miljöförbundet och Skatteverket.
Gå till toppen