Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Min mening: Jakten på småpengar leder till avslutat kommunsamarbete

SD och M beslutade att gå ur kommunsamarbetet Söderåsens miljöförbund. Ett samarbete som lett till tryggad kompetensförsörjning. Man har upparbetat goda kontakter med andra myndigheter för samlade tillsyner för att åtgärda problem med oseriösa näringsidkare och har uppmätt stor kundnöjdhet.
Anmärkningsvärt i detta agerandet är att man inte lyft frågan i förbundet om förändrad verksamhet för att tillgodose de önskemål styret i Bjuv har. Man har inte diskuterat frågan vare sig på förbundets direktionsmöten, inte i gemensamma ägarsamråden eller i samtal med de andra kommunernas kommunstyrelseordföranden.
Med hemmasnickrat PM som underlag vill man driva igenom detta beslutet som man gissar ska spara 200 000 kronor om man genomför arbetet i egen regi. Man glömmer att gå tillbaka till anledningarna till att man 2009 bildade förbundet och svårigheterna kommunerna hade att rekrytera miljö- och hälsoskyddsinspektörer som var tillräckligt kunniga på breda ansvarsområden och därmed riskerade man att bedriva ett miljö- och hälsoskyddsarbete i kommunen som inte når upp till de lagkrav som kommunerna har. Blir man tvungen att köpa in kompetens kommer den lilla ekonomiska vinsten, snabbt bytas ut mot en långt större förlust.
Nu är det tid att SD och M visar vilka ambitioner man har med miljö- och hälsoskyddsarbetet i kommunen förutom att slå sönder en stabil organisation och förhoppningsvis spara småslantar för att täcka den underfinansierat budgeten man styr efter. Ni har alla möjligheter att samverka med övriga kommuner i förbundet och gemensamt komma fram till hur verksamheten ska bedrivas för att också passa Bjuv. Ni driver denna fråga som om ni fortfarande var i opposition, börja agera, börja leda - för Bjuvs bästa.
Urban Berglund (KD)
Krister Bergsten (L)
Anders Månsson (S)
Nils Nilsson (C)
Gå till toppen