Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Överklagat bygglov om padelbana i Båstad måste tas om

En fastighetsägare fick lov att bygga en padelbana i Båstad, men grannarna överklagade. Nu måste bygglovsansökan prövas på nytt.

Det var den 25 februari som myndighetsnämnden beviljade bygglov för en ny byggnad med glasväggar och belysning — en padelbana.
Men grannarna överklagade.
Länsstyrelsen i Skåne har satt sig in i ärendet och skickar nu tillbaka det till Båstad kommun för en ny prövning och ett nytt beslut.
Visserligen omfattas inte området av någon detaljplan, men ligger ändå inom en sammanhållen bebyggelse. Dessutom omfattas tomten av riksintresse för friluftslivet längs den högexploaterade kusten.
Länsstyrelsen har bland annat läst kommunens egen miljöavdelnings yttrande under bygglovsprocessen, där det lyftes fram att impulsljud från slag och bollar som studsar kan vara störande för närbelägna bostäder. Belysningspunkter kan också vara störande, om man inte bygger så att de inte bländar närboende.
Därför är det extra viktigt att väga in risk för konflikter och störningar när man bygger padelbanor. Det tycker inte länsstyrelsen att myndighetsnämnden gjort, exempelvis har ingen bullerberäkning gjorts. I sitt resonemang visar nämnden också att man inte bedömer risken för störningar som särskilt hög, utan att man presenterat hur man kommit fram till sin slutsats.
Nu måste myndighetsnämnden göra om prövningen, se till att riskerna undersöks ordentligt och fatta ett nytt beslut om bygglovsansökan.
Gå till toppen