Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Risk för skurar i helgen – men värmen är här

I delar av landet kan temperaturen den här veckan hamna en bra bit över 30 grader. I Skåne uteblir dock den mest extrema värmen och något riktigt strandväder blir det inte till helgen, då det väntas komma regnskurar.

Både regn och sol till helgen – kanske goda förutsättningar för en dubbel regnbåge? Arkivbild, fotad i Båstad.Bild: Tobias Andersson
Det handlar om ett högtryck som har dragit in över landet från Ryssland och som de senaste dagarna har legat över de norra delarna.
– Det är där den allra varmaste luften har lagt sig, i östra Svealand och längs Norrlandskusten, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.
Nu har värmen rört sig söderut. I stora delar av Svealand och sydöstra Norrland samt norra Östergötland har SMHI utfärdat en klass-1 varning för höga temperaturer. I delar av östra Svealand och längs södra Norrlandskusten kan det som mest bli 34 grader.
I Skåne blir det inte fullt så extrem värme. Temperaturerna kommer under veckan att ligga mellan 2 och 4 grader över vad som är normalt för säsongen. Allra varmast kan det bli på torsdag, då det som mest väntas bli mellan 26 och 27 grader.
Från och med fredag och in i helgen ser det dessutom ut att bli regnskurar på eftermiddagarna och kvällarna.
– Men det är ju fortsatt den här varma luften som ligger kvar så vi kan ändå komma upp i högsommartemperaturer på fredag och på lördag som det ser ut, säger Lisa Frost.
Den som har tänkt bada kan däremot inte räkna med att ligga på stranden riktigt hela dagen.
– Jag skulle nog ha en plan B. Det är ändå skurar som ska passera under eftermiddagarna och kvällarna.
I slutet av veckan blir det kyligare.
– På måndag är det lite svalare luft som letar sig in och det blir skurbetonat in i nästa vecka också, främst på eftermiddagarna, säger Lisa Frost.
Just nu är brandrisken hög i hela Skåne. Allra högst är den i södra och västra Skåne. I nordvästra Skåne har sex kommuner utfärdat eldningsförbud.
– Under torsdagen ökar brandrisken ytterligare. Men på lördag så minskar den ganska avsevärt i hela Skåne, och på måndag är den låg förutom i de södra delarna där man har normal brandrisk, säger David Falk, beredskapshandläggare på länsstyrelsen.
Gå till toppen