Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: USA:s stöd räcker inte för Israel.

Ilan Ben-Dov.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Över tusen europeiska parlamentariker har undertecknat ett upprop i protest mot Israels plan på att annektera ockuperade områden på Västbanken. Planen kan sättas i verket nästa vecka, vilket skulle utlösa en våg av politiska protester.
Men när Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov, talar om regionala utmaningar ligger fokus på något annat: hotet från Teheran.
"Jag tror att det finns ett missförstånd när det gäller Iran", säger han då vi möts för en intervju via videolänk. Europeiska länder tycks tro att allt blir bättre om det bara förs dialog med den iranska regimen. Men situationen har förvärrats under de senaste decennierna. Idag har Iran förutom ett uttalat mål att förgöra Israel också ett omfattande kärntekniskt program.
Israel hade önskat – och förtjänat – mer stöd och förståelse för sin utsatta situation, inte minst från Sverige. Relationen mellan Stockholm och Jerusalem blev ansträngd under Margot Wallströms utrikesministertid och har inte hämtat sig än.
"Jag skulle säga att vi fortfarande väntar på en förbättring", säger ambassadören.
Angående Västbanken betonar han att det fortfarande är oklart om och i så fall hur planen förverkligas.
Så ger Ilan Ben-Dovs intervjusvar lite hopp om att det trots allt inte blir någon annektering. För en sådan skulle inte bara strida mot internationell rätt och förvärra palestiniernas redan svåra situation. Efter omvärldens reaktioner skulle Israel stå ännu ensammare inför sina regionala utmaningar.
Den ende som tydligt stöder planen för Västbanken är USA:s president Donald Trump. Han är känd för sina radikala grepp i världspolitiken – men än mer för deras bedrövliga resultat: försvagat klimatavtal, handelskrig med Kina, fler kärnvapen i Nordkorea…
Måtte Israel-Palestina-konflikten inte bli ett nytt exempel.
Gå till toppen