Annons

Annons

Annons

kultur

Tobias Lund
Ett mästarprov med skavanker

”Den hårt arbetande Malmö Symfoniorkester framstår som en fullt funktionell Beethoven-ensemble. Rytmen sitter där, om än inte alltid dansstegen, och samspelet är tillräckligt bra för att ljudbilden ska bli så pass genomskinlig att man kan uppfatta den ibland intrikata stämföringen. Klangen är inte alltid den vackraste – och ibland är just detta faktiskt en tillgång”, skriver Tobias Lund.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Chefsdirigenten Robert Trevino och Malmö Symfoniorkester har spelat in Beethovens nio symfonier. Bilden är från Stravinskijfestivalen på Malmö Live i våras.

Bild: Håkan Röjder

Annons

Med Malmö Symfoniorkesters Beethoven-festival i höstas gjorde Robert Trevino sin första stora insats som orkesterns chefsdirigent. Inom loppet av tio dagar framförde man alla nio symfonierna och spelade dessutom in dem live för det finska bolaget Ondine. Nu har skivboxen släppts. Vad var syftet med projektet? Den frågan får Trevino i en intervju i texthäftet, och nog är den befogad. Sedan tidigare finns fler än tvåhundra Beethoven-cykler, alltså sammanhållna inspelningar av de nio symfonierna. Behövs verkligen en till?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan