Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: ”Ett parti i ledband på ett extremistparti.”

Ulf Kristersson (M).Bild: Jonathan Näckstrand/TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Det är sen onsdagseftermiddag och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är sur. Under dagen har Sveriges Radio rapporterat om förhandlingarna i den migrationspolitiska kommittén, där ett av de sista mötena skulle hållas på torsdagen.
Under rubriken ”M redo att diskutera utformning av försörjningskrav” har lyssnaren informerats om att Moderaterna nu öppnar för diskussion om den exakta utformningen av ett försörjningskrav vid anhöriginvandring, om den övriga migrationspolitiken hålls mycket restriktiv.
Med en frustande arg emoji tar Åkesson till Twitter.
Det vore ett gigantiskt svek att vika sig för Miljöpartiets krav, dundrar han: ”Att fortsatt ge små extremistpartier inflytande över vår tids ödesfrågor kommer stå oss dyrt för lång tid framöver.”
Och i en tankevurpa som hade varit rolig om inte ämnet vore så allvarligt: ”... att hålla extremisterna på avstånd är att ta ansvar – på riktigt!”.
Det tar en halvtimme. Sedan kommer svaret från Moderaterna, som på intet vis vill bli sedda som ett parti i ledband på något extremistparti. Åtminstone inte Miljöpartiet.
Jimmie Åkesson kan vara lugn, skriver den migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard (M): ”Vi viker inte ned oss för MP”.
Varför detta tjat om Miljöpartiet?
Migrationsöverenskommelsen mellan de forna allianspartierna och MP kom till 2011 och handlade till stor del om att utesluta SD från inflytande på det enda politikområde de var intresserade av – invandringen.
En vilja som lämnade Moderaterna i samma stund som Fredrik Reinfeldt (M) klev av scenen under valnatten 2014. Faktum är att den svenska migrationspolitiken just nu går nästintill helt i Sverigedemokratisk riktning, vilket den tycks fortsätta göra även med dagens regeringssammansättning så länge miljöpartisterna hellre vill sitta kvar än lämna med principerna intakta.
Miljöpartiet är också i övrigt ett svagt parti. I opinionsmätningarna ligger det och skvalpar strax över fyraprocentsspärren. Knappt någon av partiets hjärtefrågor har fått gehör hos en statsminister som verkar komma bättre överens med de samarbetspartier som inte ens sitter i regeringen.
Det har varit genant de gånger en miljöpartistisk minister på nåder har fått medverka i någon av regeringens coronapresskonferenser under våren: utan något att säga, utan inflytande att påverka.
Ändå biter hoten från Jimmie Åkesson.
I en intervju med DI Weekend i mitten av juni avfärdade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att gå till val ihop med partierna i den tidigare alliansen (17/6). ”Jag kommer aldrig gå till val på en konstellation med en massa villkor”, slog han fast.
Så länge inte villkoren kommer från Sverigedemokraterna, som just nu dirigerar den moderata politiken.
Gå till toppen