Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Föräldrar ska alltid anmälas vid oro.

Ingen hänsyn ska tas till förälderns känslor vid misstanke om att barn far illa.Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Alla som arbetar i skolan har anmälningsplikt till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. Långvarig skolfrånvaro kan skapa oro. När föräldrar under våren hållit sina barn hemma av rädsla för smittspridning har det därför hänt att orosanmälningar gjorts.
Det är många föräldrar upprörda över, enligt Sveriges Radio. En mamma som intervjuades menar att hänsyn borde tas till situationen och säger att "det är ett jättetrauma" för föräldern om en orosanmälan görs.
Självklart vill ingen förälder vara misstänkt för att skada sitt barn. Men lagen är till för barnen. Skolpersonal ska aldrig ta hänsyn till förälderns känslor när de överväger att anmäla. De ska inte heller avstå från att göra en anmälan för att föräldern tidigare verkat pålitlig.
För att en anmälan ska göras krävs inte att man vet att ett barn far illa, det räcker att misstänka att det skulle kunna vara så. Sedan är det upp till socialtjänsten att utreda.
Det skulle vara farligt om personalen börjar fundera på om oron är rimlig eller väger in förälderns upplevelse. Då finns risk att fördomar, snarare än barnets bästa styr vem som anmäls.
Lagen är glasklar. Om skolpersonal känner oro för att ett barn far illa är vederbörandes plikt att genast anmäla. Corona eller ej.
Gå till toppen