Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hysén vill vänta med champagnen

Förre Liverpoolhjälten Glenn Hysén har champagnen på kylning inför kvällen. Men får han själv bestämma så tar Liverpool sin hett efterlängtade Premier League-titel om en vecka. – Det optimala hade varit om det blir i nästa match mot City, säger han.

Glenn Hysén i Liverpooltröjan under guldsäsongen 1989-90. Arkivbild.Bild: Anders Holmström / TT /
Liverpool kan bli mästare i kavaj i kväll. Tar Chelsea poäng av serietvåan Manchester City så är Liverpools första ligaguld på 30 år i hamn.
– Det vore skitkul om det blir avgjort i kväll, absolut. Men de kommer ju ändå att vinna någon gång, det går ju inte att missa det här kan jag säga utan att vara kaxig. Får man välja så hade jag hellre sett dem ta poäng eller slå City. Det hade varit så jävla gött. I stället för att vinna i kavaj, säger Hysén till TT.
Liverpool har, med sju matcher kvar att spela, 23 poängs marginal ned till Manchester City, de två senaste årens mästare, som har åtta matcher kvar. I nästa omgång, nästa torsdag, möts lagen i Manchester.
Klassiska Liverpool har inte vunnit ligan sedan 1990. Då var Glenn Hysén en av stjärnorna i laget och blev förste svensken att bli engelsk fotbollsmästare. Den 28 april 1990 vann Liverpool hemma över Queens PR med 2–1 och säkrade klubbens 18:e ligaguld. Då var Liverpool mesta mästarna, sedan har Manchester United gått förbi och har 20 titlar.
TT: Vilket är ditt starkaste minne?
– Det är mycket, men framför allt när vi avgjorde mot Queens PR. Jag kom i håg när man sprang runt Anfield, det var fullsatt och man var så jäkla glad. Sedan att åka omkring i en dubbeldäckare med champagneflaska i ena näven och en buckla i den andra, det är inte mycket som slår det. Det skulle vara Uefacupen med ”Blåvitt” två gånger. Det är det som kan jämföras, säger 60-årige Hysén som också vann Guldbollen två gånger och tog tre SM-guld med IFK Göteborg.
TT: Ser du några likheter med dagens lag?
– Dagens lag är ruggigt vasst, det finns inte en svag punkt. Vi hade också den optimala spelaren på varje plats. Vi hade en vänsterback som hette Steve Nicol, han är som (Andrew) Robertson, en rödhårig skotte som far längs kanten som en dåre. Spelfördelare på mitten hade vi Steve McMahon som kan jämföras med (Jordan) Henderson, sedan har du målskyttar som (Mohamed) Salah och (Roberto) Firmino och där hade vi Peter Beardsley och Ian Rush som öste in mål. Det är många likheter, säger Hysén.
Sedan 15 år tillbaka jobbar han med fotbollsresor till England och Tyskland, men coronakrisen gör att han inte är på plats i England. Kvällens match följer han från tv-soffan hemma.
TT: Har du champagnen på kylning?
– Det kan du lugnt räkna med, hehe.
Fakta

Mästarlagen i England

Senaste årens mästare:

2019: Manchester City.

2018: Manchester City.

2017: Chelsea.

2016: Leicester.

2015: Chelsea.

Totalt antal mästartitlar (1889– ):

20: Manchester United.

18: Liverpool.

13: Arsenal.

9: Everton.

7: Aston Villa.

Gå till toppen