Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Karantän kvar för Sverigeresor till Norge

Norge lättar på restriktionerna för norrmän som vill resa till Europa från och med den 15 juli, meddelar statsminister Erna Solberg. Men Sverige undantas från lättnaderna. Och Gotland stryks från listan på områden i Norden som inte kräver karantän vid hemkomsten.

Norges statsminister Erna Solberg.Bild: Annika Byrde/NTB/TT
Personer som reser från Sverige till Norge måste fortsättningsvis sitta i karantän, även de som har besökt Gotland till skillnad från tidigare, meddelar Norges statsminister Erna Solberg på en presskonferens.
– I praktiken betyder det att norrmän har kunnat resa fritt till Gotland och alla andra länder i Norden under de senaste två veckorna. FHI (norska folkhälsomyndigheten) kommer i dag med en uppdaterad bedömning som visar att smittoläget i Gotland inte längre uppfyller kriterierna. Det betyder att alla resor till Sverige medför karantän vid hemkomst till Norge, säger Solberg.
Beskedet lämnades tillsammans med uppdaterade regler för norrmän som vill resa utanför landet. Från och med den 15 juli avskaffas kravet på tio dygns karantän för personer som reser in från EES- och Schengenområdet, om smittoläget tillåter det, enligt Solberg.
Folkehelseinstituttet ska innan dess ta fram en lista på länder som kommer att vara föremål för reserestriktioner även efter den 15 juli.
Sedan den 15 juni kan norska turister resa till de övriga nordiska länderna, dock bara till områden där smittoläget anses vara acceptabelt. Gotland fanns tidigare med på listan, men regionen har nu alltså strukits. Till alla andra länder avråder norska UD från icke nödvändiga resor.
Statsminister Stefan Löfven diskuterade gränsfrågan under en videokonferens tidigare på torsdagen tillsammans med de politiska ledarna för de övriga fyra nordiska länderna samt för Färöarna, Åland och Grönland, uppger Löfvens pressekreterare för TT.
TT har sökt kommentar från utrikesminister Ann Linde (S), men hennes pressekreterare hänvisar till inrikesminister Mikael Damberg (S), vars pressekreterare meddelar att de inte har några kommentarer.
Norge har drabbats betydligt lindrigare än Sverige av coronapandemin. Hittills har landet registrerat omkring 8 700 bekräftade fall och runt 250 döda.
Fakta

Kriterier för karantänsfritt

Norges folkhälsomyndighet Folkehelseinstituttet ska den 10 juli presentera en lista på länder som uppfyller kraven för att personer som reser dit från och med den 15 juli ska slippa karantän vid hemkomsten.

Kraven är:

Regionen ska ha färre än 20 nya coronasmittade per 100 000 invånare i genomsnitt under de senaste två veckorna.

Regionen ska ha färre än 0,5 nya inläggningar på intensivvårdsavdelningar per 100 000 invånare i genomsnitt under de senaste två veckorna.

Andelen positiva coronaprov måste vara under 5 procent.

Källa: NRK

Gå till toppen