Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Redan godkända mediciner testas mot covid-19

Läkemedel som redan finns på marknaden testas nu mot coronavirus. Arkivbild.Bild: Kallestad, Gorm
Läkemedel som redan finns på marknaden testas nu mot coronavirus. Sedan början på maj har forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet undersökt 1 500 läkemedel som redan är godkända, och flera tester visar att några hämmar eller stoppar viruset helt. Och arbetet går nu vidare med 20-30 läkemedel som i labbmiljö visat sig påverkat coronavisuset.
– Nu detaljstuderas 20–30 läkemedel och efter sommaren har vi ett resultat, säger forskningsledaren Kristina Nyström, docent i mikrobiologi vid Sahlgrenska sjukhuset till P4 Göteborg.
Göteborgsforskarna ska i detalj studera hur läkemedlen är uppbyggda och vad det är i medicinen som är som kan vara verksamt.
Det är för tidigt att säga vilka läkemedel det rör sig om, men bromsmedicinen lopinavir som används mot HIV har även i denna studie hämmat coronaviruset.
Genom att testa läkemedel som redan är godkända kan de genast sättas in i behandlingen av covidsjuka. Nyligen godkände läkemedelsverket kortisonet Dexametason som i brittiska studier kraftigt minskat dödligheten.
– Vi hoppas i alla fall komma mycket närmare förståelsen av hur virusförökningen kan hindras med läkemedel, säger Kristina Nyström.
Gå till toppen