Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rödingbeståndet i Vättern minskar

Rödingbeståndet i Vättern minskar på nytt, visar en ny rapport. Arkivbild.Bild: Jurek Holzer/TT
Rödingbeståndet i Vättern minskar på nytt, visar en ny rapport.
– Vi överväger nu att införa ytterligare restriktioner, till exempel ett maximimått så att man sparar de stora rödingarna, säger Anton Halldén, chef för Länsstyrelsens fiskeenhet till SVT Nyheter Väst.
Det finns fortfarande mer röding i Vätten än det gjorde för 15 år sedan, men mätningarna 2017 och 2019 visar att rödingen minskar igen. Därför planeras nu ytterligare restriktioner, både för yrkesfiskare och för fritidsfiskare. Länsstyrelserna i Östergötlands-, Örebros-, Västra Götalands- och Jönköpings län har samarbetat med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) om återkommande provfisken för att följa utvecklingen.
2005 var det kris för rödingbeståndet. Läget har sedan förbättrats genom åren, men provfisket 2017 visade på nytt oroande tendenser vilket bekräftas av det senaste provfisket 2019.
Gå till toppen