Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sommarutställningar på Tomarps Kungsgård

Med start den 27 juni håller Tomarps Kungsgård tre utställningar under sommaren, med allt från nyupptäckta akvareller till fjärilsbetraktelser och unika parfymflaskor.

Akvarell av Josef Frank.Bild: Tomarps Kungsgård
I Kungsgårdens stora salar visas utställningen ”De okända akvarellerna” där besökare bjuds tillfälle att bekanta sig med ett trettiotal noggrant utvalda målningar av Josef Frank (1885-1966).
Som arkitekt och möbelformgivare såg Josef Frank sitt målande som en ren avkoppling. Målningar han var extra nöjd med gav han bort som presenter, men huvuddelen sparade han själv.
Möblerna designade av Josef Frank och tillverkade under hans överinseende kommer från Modern Form.Bild: Tomarps Kungsgård
Med inspiration från sina resor i Provence och Spanien målade han vidsträckta landskap, byar, stilleben med blomsterarrangemang och frukter.
Först 30 år efter hans död hittades tavlorna och ett urval visades på Millesgården i Stockholm 2016.
Akvarell av Josef FrankBild: Tomarps Kungsgård
Akvarellerna har även ställts ut i London och Helsingfors. Utställningen på Tomarps Kungsgård kan göras tack vare lån från Josef Franks vänner och arvtagare.
Som komplement till akvarellerna visas också exempel på Josef Franks möbeldesign. De klassiska Svenskt Tenn miljöerna som visas har byggts upp av antikhandlaren Jenny von Platen på Modern Form i Malmö.
Fjärilsstudie, Simon Arne
Lilla Galleriet ägnas åt Höganäskonstnären Simon Arne, som ställer ut fjärilsbetraktelser och andra studier.
I monterutställningen slutligen visas utställningen Design för doft – flaskor för flytande flärd. Där delar konsthistorikern Christina Lindvall-Nordin med sig av sin unika samling av exklusiva parfymflaskor, tillverkade vid tiden kring förra sekelskifet för Dior, Lanvin och andra stora modehus.
Parfymflaskorna som ställs ut tillverkades i små serier från 1800-talet och några år in på 1900-talet.Bild: Tomarps Kungsgård
Samtliga utställningar pågår 27 juni - 23 augusti. Någon regelrätt vernissage hålls inte utan utställningarna ges med iakttagande av restriktioner och visad hänsyn.
Gå till toppen