Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Börsen vände och steg

Stockholmsbörsen föll i morgonhandeln på torsdagen, men kurserna hämtade sig och vid stängning stod det breda OMXS-indexet på plus 0,7 procent. Även de ledande Euorpabörserna steg.

Stockholmsbörsen stängde på plus. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bäst på storbolagens lista OMSX30 gick SEB, som klättrade 4,6 procent. Bankens aktie steg efter beskedet att den måste böta en miljard kronor för bristfällig hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum. Det kan jämföras med att konkurrenten Swedbank tidigare i år tvingades böta fyra miljarder kronor för liknande brister i samma region.
Även övriga storbanker gick bra. Swedbank steg 1,7 procent och Nordea gick upp 0,9 procent.
Bland vinnaraktierna syntes verkstadskoncern Sandvik, som steg 3,3 procent, och tobaksbolaget Swedish Match, som ökade 2,9 procent. Indextunga läkemedelsbolaget Astra Zeneca steg 1,6 procent.
Till förlorarna hörde råvarurelaterade bolag som SSAB och Boliden, som både backade 1,0 procent. Men sämst på OMXS30 gick låsbolaget Assa Abloy, som tappade 2,1 procent.
Londonbörsens FTSE 100-index steg 0,4 procent, CAC40-index i Paris klättrade 1,0 procent och Frankfurtbörsens DAX-index ökade 0,7 procent.
Gå till toppen