Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varning för skosmältning i USA:s extremhetta

Coloradofloden kan ge svettiga Grand Canyon-turister svalka. Arkivbild.Bild: Lisa Winters/AP/TT
Den värmebölja som drabbat södra USA kan få en oväntad konsekvens: skosmältning.
Nationalparken Grand Canyon, ett populärt turistmål i nordvästra hörnet av delstaten Arizona, varnar turister och fotvandrare för att värmen kan få limmet i vandringskängor att smälta och skon att då falla sönder.
”Innan du ger dig ut på en vandring, var medveten om dina egna och din utrustnings begränsningar”, skriver parkförvaltningen i ett Twitterinlägg.
Den nationella amerikanska vädertjänsten, NWS, har enligt CNN utfärdat en varning för extremvärme i Grand Canyon med temperaturer upp emot 45 grader.
Nationalparken är känd för sina djupa dalgångar som bildats när Coloradofloden under lång tid grävt sig allt djupare ner i berggrunden. Kanjonerna gör området känsligt för så kallad adiabatisk uppvärmning, som sker när luft sjunker neråt, trycks samman och då frigör energi i form av värme.
Värmevarningar har utfärdats i stora delar av västra USA. Även brandrisken är förhöjd i området, som redan plågats av flera stora skogsbränder i sommar.
Gå till toppen