Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter månader av besöksförbud på Ljunghaga får makarna mötas igen

Med två bord och en skiva härdat glas emellan får Kjell Cronert och hans fru Christina Cronert äntligen träffa varandra för första gången på tre månader. Besöksförbudet har varit tufft för boende, anhöriga och personal på vårdboendet Ljunghaga.

Med sig har Kjell Cronert en bukett med rosor. De får han inte ge till sin fru. "Kanske kan ni desinfecera dem?" frågar han ett vårdbiträde.Bild: Tom Wall
Dagen till ära har Kjell Cronert valt kläder med omsorg. Det blev den ljusblå kavajen och en bukett rosor från trädgården därhemma. Fredagens träff är första gången han får träffa sin hustru Christina Cronert på tre månader, sedan besöksförbudet på vårdboendet Ljunghaga infördes.
– Kjell, hur har du kommit in här? frågar Christina Cronert när hon får syn på sin man.
Det märks att hon är förvånad, men glad att se honom.
– Hur mår du idag? Du är nytvättad i håret ser jag, säger Kjell Cronert.
Blommorna hamnar på marken vid sidan av bordet.Bild: Tom Wall
Anhörigsamordnare Josefina Persson hjälper Christina Cronert och ser till att mötet sker på ett säkert sätt. Paret har trettio minuter på sig att ses, men träffen blir betydligt kortare än så.
– Hon orkar inte hålla fokus mycket längre än några minuter, förklarar maken.
Christina Cronert är demenssjuk och mötena betyder mycket för henne, tror han. Hon mår bra av att få träffa sina nära och kära.
– Visst är det skillnad mot att kunna lägga armen om henne men det här är ju bättre än ingenting, säger Kjell Cronert.
Att inte ha kunnat ses på så länge har varit svårt.
– Det har varit extra jobbigt eftersom den här sjukdomen bara har en väg. Allt blir bara sämre och man vet inte hur fort. Men hon kände igen mig, det är jag glad för, säger Kjell Cronert.
De arbetslösa på Utvecklingscentrum har tillverkat anordningen med en skärm i härdat glas.Bild: Tom Wall
Förberedelserna för att de boende på Ljunghaga ska kunna möta sina anhöriga har pågått i en månads tid.
– Vi har 61 boende här så det är många som behöver få träffas, säger enhetschefen Ann-Christine Gustafsson.
Hon berättar att besöksförbudet på boendet har varit svårt för de boende och deras anhöriga, men även för personalen. Många av de boende är sjuka och har därför svårt att minnas eller förstå varför deras familj plötsligt inte kan hälsa på.
– Det gör ont i oss att det inte har gått att ordna med besök, säger Ann-Christine Gustafsson.
Glasskivan hindrar all fysisk kontakt. ”Men det fungerade bättre än jag trodde” säger Kjell Cronert om att ha skivan emellan.Bild: Tom Wall
De har arbetat med att få in fler telefonsamtal och skype-möten, men det är lösningar som inte fungerar för alla boende. Det kan Kjell Cronert intyga.
– Vi har pratat i telefon två gånger i veckan. Skype har vi provat, och jag har kunnat se och prata med henne men hon har inte fattat att jag är på andra sidan, säger han.
Kjell Cronert tar ett foto på sin fru. Han vet inte när han får träffa henne nästa gång.Bild: Tom Wall
När mötet är över glöms först blommorna bort, men efter en påminnelse får Christina Cronert till slut sin bukett.Bild: Tom Wall
Biträdande enhetschef Fabian Paunovic har jobbat hårt med att organisera de nya anhörigträffarna och fredagen var startskottet. På måndagar och fredagar kan anhöriga boka en halvtimmes träff med de boende.
– Det är redan fullbokat fram till nästa fredag. Efter tre månader med förbud är det många som vill träffas såklart, säger han.
Men, liksom Christina Cronert, är det inte alla som orkar att ses så länge.
– Nu kommer vi att utvärdera och se hur träffarna fungerar. Antingen om vi kan få in fler dagar eller att mötena blir kortare så att vi kan få in fler, säger Fabian Paunovic.
Kjell Cronert vill boka in nästa möte med sin fru så snart som möjligt.
– Det här är min chans att få se henne och få en uppfattning om hur hon mår, säger han.
Josefina Persson rengör skivan noga när träffen är slut.Bild: Tom Wall
Gå till toppen