Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Mitt under brinnande pandemi har vi lyckats minska smittspridningen – samtidigt som vi ställt om vården.””

Det stämmer att Skåne inte leder regionernas liga när det kommer till antalet provtagningar. Men det som verkligen spelar roll är hur bra man klarar krisen, skriver regionråden Gilbert Tribo (L) Anna Mannfalk (M).

Skylt vid tält för provtagning för coronavirus utanför Helsingborgs lasarett.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Regionrådet Anna-Lena Hogerud (S) går till attack mot alliansen, som styr Region Skåne, och hävdar att vi visar brist på tydligt politiskt ledarskap när det gäller att öka antalet testade under den pågående pandemin (Aktuella frågor 24/6).
Det vore klädsamt med lite självinsikt från en företrädare vars parti leder regeringen.
Det var trots allt inte förrän den 11 juni som regeringen och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, kom överens om att regionerna ska ta ansvar för all provtagning – och att staten tar kostnaderna.
Den 16 juni beslutade Skånes regionfullmäktige att patientavgifterna, 200 kronor, ska gälla för provtagning av allmänheten i stort gällande både covid-19 och antikroppar.
Det finns också en möjlighet att se det uppkomna läget som att regeringen misslyckades med sitt löfte om att ta ett nationellt ansvar för utökad provtagning och vältrade över uppdraget på regionerna.
Men låt oss fokusera på vad Region Skåne hittills gjort under pandemin. Den 2 februari bildades en regional stab som genomförde en översyn av riktlinjer, hantering av smittspridning och säkerställer tillgång till relevant skyddsutrustning. Parallellt med det höjdes beredskapen för att möta den kommande pandemin.
Den 24 februari genomförde sjukvården det första covid-19-testet i Skåne och den 28 februari sattes flera tält upp utanför sjukhusen för provtagning. Region Skåne ökade också bemanningen på vårdguiden 1177 och begränsade den planerade vården, det vill säga sådan vård som kunde vänta. Besöksförbud på sjukhus infördes och i dialog med de skånska kommunerna infördes besöksförbud på flera äldreboenden.
Mitt under brinnande pandemi har vi lyckats minska smittspridningen – samtidigt som vi ställt om vården – och fångar upp patienters behov genom digitala lösningar och mobila vårdteam.
Sakta men säkert har Region Skåne utökat provtagningen från att gälla dem som är i behov av sjukhusvård och boende på äldreboenden till att gälla även medarbetare inom hälso- och sjukvården och, slutligen nu, samhället i stort.
Genom ett tydligt politiskt ledarskap har Region Skånes goda relationer med kommuner och myndigheter gett ett bra samarbete och därmed minskad smittspridning. Sedan några veckor tillbaka sköter de skånska kommunernas personal tillsammans med primärvården i Region Skåne provtagning för misstänkt covid-19 inom hemsjukvård och särskilt boende.
När det gäller att öka testningen pågår ett omfattande arbete. Anställda inom Region Skåne gör sitt yttersta för att antalet tester och analyser ska kunna öka tämligen omgående. Från och med månadsskiftet juni-juli kan alla med symptom på covid-19 beställa hem ett test. Det är en smart lösning som bidrar till både minskad risk för smittspridning och att vården avlastas.
Att öka provtagningen innebär en balansgång. Å ena sidan kommer troligtvis en mängd friska skåningar att testas. Å andra sidan lider idag många människor av värk och besvär eller har inte blivit opererade på grund av att vården har prioriterat patienter med covid-19. Det vore bra om Anna-Lena Hogerud bekände färg i denna fråga. Vill hon prioritera friska eller sjuka patienter?
Det är beklagligt att Socialdemokraterna i Region Skåne inte visat engagemang i provtagningarna tidigare. I flera månader har både styre och opposition fått löpande information om covid-19-situationen och provtagning. Socialdemokraterna har inte agerat i frågan förrän regeringen valde att överlämna uppgiften till regionerna.
Det stämmer som Anna-Lena Hogerud påpekar att Skåne inte leder regionernas liga när det kommer till antalet provtagningar. Men det som verkligen spelar roll är något annat: Hur bra man klarar krisen. Ett tydligt politiskt ledarskap, en kompetent och engagerad medarbetarkår samt kloka skåningar har spelat en stor roll i att det har gått jämförelsevis bra för Skåne i denna pandemi.
Det kommer också en tid efter pandemin, där alla lärdomar och goda förändringar behöver tas tillvara. Vi arbetar för att alla goda förändringar som genomförts ska permanentas. Vårt mål är en god och nära vård samt en bra arbetsmiljö för de anställda.
Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Anna Mannfalk (M), regionråd och första vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.
Gå till toppen