Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Buenos Aires stängs ner – på nytt

Argentinas president Alberto Fernández meddelar att coronarestriktionerna i huvudstaden Buenos Aires med omnejd skärps, med anledning av en snabbare virusspridning.

En kvinna blickar längs en gata med idel nedstängda butiker i Buenos Aires.Bild: Natacha Pisarenko/AP/TT
– Vi återgår till att stänga ner Buenos Aires storstadsområde för att kraftigt begränsa trafiken så att smittspridningen och behovet av sjukhussängar minskar, säger Fernández.
Från och med den 1 juli uppmanas samtliga invånare i storstadsområdet att endast lämna sina hem för att utföra nödvändiga ärenden som att handla, tillägger presidenten. Endast samhällsbärande verksamheter samt vissa industrier kommer att få hålla igång enligt restriktionerna, som gäller till den 17 juli.
Beslutet kommer efter en snabb ökning av nya bekräftade smittofall, där spridningen är värst i huvudstadsområdet där 14 miljoner av landets 44 miljoner invånare bor.
Argentina har hittills rapporterat drygt 1 100 coronarelaterade dödsfall och över 52 000 smittade. Regeringen beslutade relativt tidigt i mars att införa strikta restriktioner, en strategi som presidenten menar har lett till att landet inte drabbats lika hårt av viruset som exempelvis grannländerna Chile och Brasilien.
– Om Argentina hade följt takten i Brasilien hade vi haft 10 000 döda, säger Fernández.
Nedstängningen har dock inneburit svåra påfrestningar för Argentinas ekonomi, som redan tyngs av två års recession och som IMF spår kommer krympa med närmare 10 procent under 2020.
Gå till toppen