Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska polisen slår fast: Skåningar ska visa negativt test

Nu försöker danska polisen reda upp i röran kring vilka regler som gäller för skåningar som vill åka till Danmark. ”Det är beklagligt att det har varit förvirring om inresereglerna till Danmark” säger Peter Ekebjærg vid Rigspolitiet till Berlingske.

Bild: Moa Dahlin
Oklarheterna har varit många: måste skåningar som reser till Danmark visa upp ett negativt covid-19-test eller inte? Räcker det med att testa sig så fort man kommer in i Danmark? Och vad gäller om man jobbar i Danmark men bor i Skåne?
På lördagseftermiddagen gick danska polisen ut och försökte reda upp alla otydligheter.
– Vi har arbetat med att precisera reglerna under dagen så att det ska bli tydligare både för medborgarna [i Sverige] och oss själva, hur detta ska administreras, säger Peter Ekebjærg vid Rigspolitiet.
Det är det här som gäller, enligt danska polisen: Boende i Skåne, Halland och Blekinge får inte resa fritt in i Danmark utan att ha blivit testade för covid-19 i Sverige. Men det finns undantag:
– Om det finns särskilda skäl, alltså att man till exempel arbetar här, så är praxis densamma som den alltid har varit. Då kan folk resa hit [utan ett negativt covid-19-test].
Detta gäller även de som ska flyga från Kastrup: med ett giltigt boardingkort släpps man in på flygplatsen. Men den som besöker Danmark som turist måste kunna uppvisa ett negativt covid-19-test som är max 72 timmar gammalt.
Peter Ekebjærg hoppas att denna precisering ska få slut på förvirringen kring inresereglerna.
Varför tror du att den här förvirringen uppstod?
– Det tror jag ligger i att det är ett nytt regelverk som skulle komma på plats och tas i bruk redan på morgonen. Det är beklagligt att det har varit förvirring om inresereglerna till Danmark, säger Peter Ekebjærg till Berlingske.
Gå till toppen