Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förvirring och olika besked: HD reste in i Helsingör – så gick det till

När HD reste till Helsingör på lördagen räckte en elräkning som bevis för att släppas in i Danmark. I det andra färjeläget, på väg tillbaka, var det däremot blankt nej till svenskar utan covidtest. Ett par från Helsingborg blev portade och fick åka hem igen. Så här gick det när tidningen testade det danska gränskaoset.

”Om vi var först av så ska vi vara först på”, säger Birgit Lodnert. Hon och maken Jan Frejd, båda från Helsingborg, berättar att de var sist att stiga av Pernille innan hon stoppades när Danmark stängde gränsen tidigare i år. På lördagen var de redo för Sundsbussarnas premiärtur.Bild: Björn Lilja
Pernille har legat stilla vid kajen sedan Danmark stängde ner. På lördagen var det dags att åter segla över Sundet. HD tog färjan till Helsingör för att se om det gick att komma in som skåning.
Svaret? Körkort och elräkning med en skånsk hemadress var allt som krävdes. Inget covidtest. Inget intyg på ”särskilda skäl”. Ingen påskrift med löfte om testning.
Till skillnad från tidningens kollegor som åkte via Öresundsbron – där kom frågan om covidtest upp direkt.
En bit bort, framför kulturhuset Toldkammeret, står flera frivilliga från stadens cityförening Helsingörs Handel och hälsar välkomna. Det viftas med flaggor och bjuder in till "en go kopp kaffe" och danskt wienerbröd på innergården.
Glädjen total. Frivilliga från Helsingörs cityförening, Helsingörs handel, hälsade välkomna med flaggor och löfte om fika i Toldkammerets innergård.Bild: Björn Lilja
Flera hundra miljoner kronor går förlorade för handeln i Helsingör när svenskarna inte släpps in fritt, enligt Kim Backe, vice ordförande i Helsingör handel:
– Det är ingen tvekan om att skåningar och svenskar är viktiga för våra restauranger, caféer kulturella institutioner – för hela byn.
Borgmästaren i Helsingör, Benedikte Kiaer, säger att dagens välkomnande är en smygstart:
– Den dagen när Danmark öppnat helt: då blir det fest!!
Casper Hammarreck och Henrik Hjertstedt på Hold-An på Axel torv. ”I radion i morse sa de att svenskar inte behöver covidtest för att komma in i Danmark. De ändrar det hela tiden”, säger Henrik Hjertstedt.Bild: Björn Lilja
Inne på Toldkamerens innergård står Christian Dürr och Sebastian Ekelund. Bordet framför dem är uppdukat: danska wienerbröd i papperspåsar och kaffekoppar i långa rader. Men svenskarna lyser med sin frånvaro.
– Vi hade hoppats det skulle komma fler. Men om jag var svensk och det fanns tvivel så skulle jag nog väntat till jag var säker. Det är väldigt förvirrande, det är synd. För vi saknar svenskarna. Både för att få liv i byn och för ekonomins skull, säger Christian Dürr.
Bristen på svenskar, som brukar fylla stolarna på Axel torv i Helsingör, var påtaglig.Bild: Björn Lilja
Tidningens team promenerar vidare i centrala Helsingör, längs shoppinggatan Stengade och fram till Axels torv. En solig sommardag före coronapandemin brukar här myllra av liv.
Men nu: stolar som ekar tomma. Casper Hammarreck på puben Hold, som redan tappat minst halva sin omsättning, mycket på grund av uteblivna svenskar, summerar besvikelsen:
– I dag har här varit tre svenskar. Vi hade hoppats på fler.
Pubägaren Henrik Hjertstedt:
– Det är frustrerande. Ena dagen är det fritt fram för svenskar. Andra dagen krävs test. Det är svårt att planera med personalen.
Endast tre, fyra svenskar tittade förbi Martin Warnbrings spritbutik JS Rasch på Stengade på lördagen.Bild: Björn Lilja
Martin Warnbring, på vin- och spritbutiken J.S Rasch som redan har tappat 90 procent av sin omsättning, säger likadant: oklara besked från danska myndigheter gör att det blir omöjligt att planera.
– Om många kommer hit behöver vi mer personal, även med tanke på smittspridningen. Vi behöver kanske ha en i dörren för att se till att vi inte släpper in för många.
Hade du hoppats på svenskarna när du gick till jobbet i morse?
– Det har varit så mycket fram och tillbaka hela veckan så jag känner mig faktiskt rätt så nollställd just nu. Men allt vi kan få är ju bra.
”En solig sommardag står man hela dagen i kassan och gör inget annat. Det brukar vara fullt med folk i butiken. Och kö utanför. Det är nu när högsäsongen börjar som det börjar kännas ekonomiskt”, säger Martin Warnbring.Bild: Björn Lilja
Vid korvkiosken mitt emot hamnen tar Björn Pedersen emot beställningen med ett stort leende:
– Det är riktigt gott att höra svenska. Ni är de första svenskarna vi möter idag.
Svenska turister står för 80 procent av hans omsättning. En vanlig dag säljer han 500 pölse. Hittills på lördagen: 50 stycken.
På anrika glassbaren Hansens Flødeis, dit många svenskar brukar gå, hade man också fått besked om att det var fritt fram för svenskar att resa in i Danmark, berättar Caroline Thelin.Bild: Björn Lilja
– Jag hade verkligen hoppats på att svenskarna skulle komma i dag. Alla beskeden, det är väldigt förvirrande. Pinsamt, konstaterar han.
Klockan 13.30 går nästa färja tillbaka till Helsingborg. På Forseas färjeterminal möter tidningen ett besviket par från Helsingborg, Greger och Annika Hedenfelt. De har precis fått inreseförbud och måste ta vändande färja hem. Trots pass och utskrivet personbevis som bekräftade deras bostadsort är polismannen stenhård: utan covidtest blir de inte insläppta.
– Polisen frågade vad vi skulle göra i Helsingör. Då sa vi: handla och ta en bir. Men då sa de nej det kan ni inte, det krävs ett test. Jag har bara en enda sak att säga: för jävligt, säger Greger Hedenfelt när tidningen följer dem i gången över till färjan.
Tillbaka till Sverige.
Annika och Greger Hedenfelt nekades inträde i Helsingör och fick åka hem med vändande färja. ”Sjukt illa skött”, tycker Greger Hedenfelt.Bild: Björn Lilja
– Tråkigt att de inte har koll. Att det är olika besked inom loppet av ett par timmar, suckar Annika Hedenfelt.
När tidningens team befinner sig på färjan, mitt på Sundet, kommer nytt besked från danska Rikspolitin: covidblanketten som tidigare publicerats på deras hemsida har tagits bort. Enbart negativa tester duger nu för att komma över gränsen.
Läs också Danmarks helomvändning: covidblanketten dras in
Fakta

Detta krävs för att åka till Danmark

Skåning, hallänning, Blekingebo: Pass eller nationellt id, ett negativt covid-19-test, ett bevis för att du är bosatt i Skåne: alltså ett intyg från Folkbokföringsmyndigheten eller annat skattebesked där adressen framgår.

Affärsman: Pass eller nationellt id-kort och ett inbokat möte.

Arbetspendlare: Pass eller nationellt id-kort och ett anställningsbevis.

Kæresta: Pass eller nationellt id-kort och en blankett som hämtas från politi.dk där båda har skrivit under.

Genomresa: Pass eller nationellt id-kort och en flygbiljett, ett bevis på bokad hotellvistelse eller liknande i andra länder.

Journalist: Pass eller nationellt id-kort samt presskort och/eller intyg från chef att du gör ett reportage.

Dansk eller boende i Danmark: Pass eller nationellt id-kort, ett danskt sjukförsäkringskort.

Läs mer här.

Gå till toppen