Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På ridlägret i Gråmanstorp hjälps alla åt

Till Åsbo ponnyklubbs årliga ridläger är alla unga ryttare välkomna. Här trivs 25 ponnyfrälsta och umgås med varandra och sina djur i sommarvärmen.

Alva Persson har ridit sedan innan hon kunde gå.Bild: Niklas Gustavsson
Solen gassar över hästanläggningen strax utanför Gråmanstorp, Men trots att hettan är närmast förlamande är det full fart på deltagarna, både de tvåbenta och de fyrbenta.
– Jag är på väg ut för att rida dressyr nu. Fast hoppning är ännu roligare, det ska vi göra ikväll, säger Alva Persson som rider sin ponny Harry.
Tätt bakom henne kommer en annan Alva, med efternamnet Rundström. De båda känner varandra sedan tidigare och trivs på lägret.
Alva Rundström på ponnyn Stings Deluxe, som hon lånar av kompisen Alva Persson.Bild: Niklas Gustavsson
– Jag har ridit sedan jag var ett eller två år, det är roligt för det går fort. Och när man hoppar så känns det lite som om man flyger, säger Alva Rundström.
24 unga hästtjejer och en kille i åldrarna 6 till 18 år har kommit till Åsbo ponnyklubbs årliga ridläger. Många har varit här flera gånger tidigare, inte minst lägrets ledare Susanne Nilsson.
Lovisa Lövehed och Susanne Nilsson utanför hästtransporten som tillfälligt byggts om till nattläger.Bild: Niklas Gustavsson
– Första gången jag var här på läger var 1979, men det var som deltagare. Sen har jag ordnat läger själv sedan 1993, säger hon.
Lägret är till för alla, oavsett hur avancerad man är som ryttare. De äldre och mer erfarna hjälper till genom att agera faddrar åt de yngre.
”De flesta på lägret känner jag sedan innan, även om här är några jag träffar för första gången. Men alla har kul tillsammans säger Lovisa Lövehed.Bild: Niklas Gustavsson
– Det handlar inte om proffsridning utan att göra saker tillsammans. Vi jobbar med skifta runt i grupperna så att alla får tillfälle att lära känna alla, säger Susanne Nilsson.
De äldre deltagarna tar hand om de yngre. Livia Persson på hästen Yakari får hjälp av Elin Rask och Nora Ebbesson.Bild: Niklas Gustavsson
På årets upplaga av lägret har man tvingats till lite specialarrangemang med tanke på risken för virusspridning. Det finns ett bord med rinnande vatten och handsprit där deltagarna kan tvätta av sig och sovarrangemangen har fått en uppstyrning.
Och trots att ridhagarna måste vattnas för att inte damma i det torra sommarvädret och att deltagarna måste dricka nästan lika mycket som sina hästar för att inte bli uttorkade så har värmen också något gott med sig.
Tillfälliga boxar har fått byggas för att få plats med de 25 gästande ponnyhästarna. Alva Wiberg gillar lägret ”Man får umgås mycket med sin häst och vänner som man inte ser så ofta annars.”Bild: Niklas Gustavsson
– Ja, vi har ju teorilektionerna utomhus i år. Vi har flyttat ut stolar och bord så vi kan hålla dem ute på gården istället för att trängas inomhus, säger Susanne Nilsson.
.
Gå till toppen