Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polis döms för misshandel av svart tonåring

Protest mot rasism och mot polisingripandet mot den svarte amerikanen George Floyd. Här i Kanadas huvudstad Ottawa i början av juni.Bild: Sean Kilpatrick/The Canadian Press/AP/TT
En vit polis döms för att ha misshandlat en svart tonåring i Toronto i Kanada 2016. Den då 19-årige Dafonte Miller misshandlades så svårt den 28 december för fyra år sedan att han bland annat förlorade synen på ena ögat.
Polisen Michael Theriault, som inte var i tjänst vid händelsen, åtalades tillsammans med sin bror för grov misshandel och för att ha försvårat den rättsliga utredningen efter att ha misshandlat Miller och slagit honom med ett metallrör.
Brodern frikänns medan Michael Theriault döms för en form av ringa misshandel. Båda männen menar att de agerade i självförsvar och hävdar att Miller höll på att stjäla ur bilar.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau uttalade sig tidigare i juni om att det finns systematisk rasism i alla kanadensiska institutioner, inklusive den federala polisen RCMP. Han krävde då en oberoende utredning av polisen efter ett uppmärksammat polisingripande mot en ledare ur ursprungsbefolkningen.
Gå till toppen