Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Varför blir så många provocerade när någon tackar nej till att dricka?

Ett kallt glas rosévin kan generera många likes i sociala medier, men egentligen skulle kanske många må bra av att avstå, skriver Manuela Gaetani.Bild: Marcus Ericsson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
”Nej tack, jag äter inte hallon”, sa jag när hon sträckte fram skålen mot mig.
”Va! Äter du inte hallon? Varför har du slutat med det?” Hon höjde förvånat på ögonbrynen.
”Jag märkte att jag mådde illa och så är jag egentligen inte så förtjust i dem.”
”Men du tänker väl äta hallon igen så småningom?”
”Det vet jag inte, jag mår mycket bättre när jag avstår.”
”Kanske borde jag också dra ner på min hallonkonsumtion, det har blivit ganska mycket nu under semestern. Men nu är det sommar och då äter man hallon så det får vänta till hösten eller längre fram. Livet är till för att njutas och jag förtjänar att få äta lite extra hallon med tanke på alla oroligheter som finns i världen och efter all jobbstress.”
En orimlig reaktion på att någon väljer bort att äta hallon, kan man tycka. Ersätt hallon med alkohol så tror jag att alla som någonsin ”kommit ut” som nyktra kan känna igen sig. Att aktivt välja bort att dricka alkohol provocerar många. De vill gärna ha en förklaring i form av graviditet eller bilkörning för att acceptera det faktum att någon frivilligt avstår från att dricka i sociala sammanhang.
Normen är att vi ska vilja dricka, sätta guldkant på tillvaron, unna oss, slappna av och njuta av livet. Att vi medvetet dricker etanol – ett nervgift – vars smak vi inledningsvis förvärvat, är det ingen som vill kännas vid. Vi köper det koncept som marknadsförarna presenterat på alla möjliga subtila sätt – gemenskap, självförtroende, livsbejakande. Baksidorna så som missbruk, skador, avtrubbade sinnen och ångestframkallande bakfyllor väljer folk ofta att placera långt bak i sina medvetanden.
Jag valde att avstå från alkohol när jag märkte att det hade en negativ effekt på min psykiska hälsa i form av ökad ångest och nedstämdhet. Efter att ha fördjupat mig i ämnet alkohol lärde jag mig att det är en depressiv drog som de flesta av oss gett en självklar plats i sina liv. Immiga glas med kallt vin genererar många likes på Instagram men efter att ha skrapat lite på ytan säger de flesta att de egentligen skulle må bra av en vit vecka, eller kanske en månad, men inte än. För nu är de bjudna på den där middagen och sen är det bröllopet och sen är det ju ändå sommar och då vill man dricka drinkar, varva ner och njuta. Kanske senare.
En fråga jag ofta ställt mig är – varför provocerar nykterhet? Fungerar jag som en spegel för dem som känner att de dricker för mycket eller är det för att jag bryter en samhällsnorm som folk väljer att inte ifrågasätta? Jag bryr mig inte det minsta om ifall människor i min omgivning dricker och har lika trevligt i deras sällskap som jag alltid haft. När morgonen kommer känner jag mig dock alltid som en vinnare när jag slipper huvudvärk, ångest och trötthet. Att välja bort alkohol – på obestämd tid – är ett av de bästa val jag någonsin gjort.
Manuela Gaetani
Gå till toppen