Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Washington DC får vänta på status som delstat

För första gången har USA:s representanthus röstat för att huvudstaden ska bli en egen delstat. Men frågan kommer inte ens tas upp i senaten.

Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset, bakom ett podium med sloganen "51", som symboliserar kampen om att huvudstaden ska få bli USA:s 51:a delstat.Bild: Andrew Harnik/AP/TT
Med röstsiffrorna 232 mot 180 är det första hindret för Washington DC avklarat, men distriktet lär trots allt inte bli USA:s 51:a delstat.
– I över två århundraden har invånarna i Washington DC förnekats sin fulla rätt att delta i vår demokrati, trots att de betalar skatt, gör militärtjänst och driver företag, sade talmannen, demokraten Nancy Pelosi inför fredagens omröstning i representanthuset.
Trots huset röstade ja – enligt Washington Post för allra första gången – ska det mycket till för att förslaget ska bli verklighet. Staden röstar i president- och lokalval regelbundet övervägande för Demokraterna, och det republikanska partiet lär inte vilja ge sina politiska motståndare två närmast givna platser i senaten.
Det var därför inte oväntat att bara en närvarande medlem av representanthuset inte röstade efter partilinjen.
Senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell har redan sagt att han inte kommer att låta frågan tas upp i senaten men fredagen var ändå historisk, då det var första gången representanthuset röstade ja för förslaget.
Hans partikamrat i representanthuset, Mo Brooks, säger att Demokraterna bara är ute efter mer makt.
– De vill garantera två vänstervrida demokratiska platser till, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.
Republikanerna vill hellre se att området återgår till Maryland, och att Washingtonborna får rösta i den delstatens val. Eftersom Maryland sedan 1986 bara haft senatorer från Demokratern skulle det inte påverka maktbalansen i Kongressen.
Det bor drygt 700 000 personer i Washington DC, och många har protesterat mot att de beskattas men inte är representerade i landets högsta lagstiftande församling.
Tidigare i juni märktes ett annat exempel på att huvudstaden inte är en delstat – då president Donald Trump kunde kalla in nationalgardet för att bevaka demonstranter, utan att tillfråga borgmästaren Muriel Bowser.
Senast USA fick en ny delstat var 1959, när först Alaska och sedan Hawaii blev fullvärdiga delstater i landet.
Fakta

Washington DC

Distriktet Washington DC kom till efter att Maryland och Virginia avstod land för att skapa USA:s huvudstad, och området har sedan skapandet 1790 inte varit en delstat. Distriktet har en delegat i kongressen, som dock saknar rösträtt.

Frågan om att låta distriktet få ny status har varit uppe flera gånger, och av kongressen alltid röstats ner, senast 1993.

I det förslag som nu är uppe för omröstning skulle några kvarter, där bland annat Vita huset och kongressen ligger, fortsatt vara ett federalt distrikt.

Om Washington DC skulle bli delstat skulle namnet enligt förslaget ändras i det att bokstäverna DC inte längre skulle avse District of Columbia utan Douglass Commonwealth, efter den svarte 1800-talspolitikern och medborgarrättskämpen Frederick Douglass.

Drygt 70500 personer bor i dag inom distriktet.

Källa: AFP, Washington Post

Gå till toppen