Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hjälmen räddade hans liv i kollisionen

Cyklisten Christoffer Rist från Båstad kolliderade med en bil i 35 kilometer i timmen. Han slungades upp i luften och krossade bilens framruta. Nu vill han varna andra cyklister för att köra utan hjälm.
– Jag är mörbultad, utan tänder, sydd lite här och var men jag lever.

Det var en solig försommardag i slutet av maj. Christoffer Rist var ute på en motionsrunda med cykeln uppåt Grevie backar. Längs Ängelholmsvägen kommer han upp i en hastighet på 35 kilometer i timmen.
Christoffer Rist är tillbaka på jobbet efter sjukskrivningen. "Jag har en 1,5-åring där hemma så det är påfrestande både psykiskt och fysiskt att inte orka busa och leka som jag vill".Bild: Niklas Gustavsson
– Jag tog det ganska lugnt eftersom det är 40 på den sträckan.
I höjd med Skogsliden svänger en bil plötsligt ut från en av sidogatorna. Christoffer Rist hann inse att det var för sent att bromsa. Sedan blir allt svart.
– Jag minns att det smäller, sen är jag avtuppad i en halvtimme, säger han.
Höger axel fick en rejäl smäll i samband med kollisionen.Bild: Niklas Gustavsson
Han flyger runt tre varv med cykeln och landar på asfalten. Polis och ambulans är snabbt på plats. Efter en kort stund kommer sambon Caroline Vingren till platsen.
– Hon trodde att jag var död, hela jag såg ut som ett blåmärke.
Christoffer Rist slår i axeln i bilens framruta och river upp ett rejält sår.
– De har fått sy ihop lite muskler och ett öppet sår. 24 stygn blev det. Jag förlorade tre tänder så de fick sy en del i munnen också.
Många har delat Christoffer Rist inlägg på Facebook. "Det är positivt att fler köpt hjälm efter att de läst mitt inlägg".Bild: Niklas Gustavsson
Vad finns kvar av cykeln?
– Inte så mycket, den var i bitar. Hela framgaffeln gick av. Nu är den hos en cykelexpert som ska se om den går att laga.
Tiden efteråt har varit påfrestande både fysiskt och psykiskt. Det är tre veckor sedan olyckan men hjärnskakningen tar månader att läka ut.
– Minnet är kort. Jag kan gå upp och ner för trappan flera gånger där hemma eftersom jag glömmer vad jag ska hämta.
Han räknar med att komma igång med träningen på riktigt om ett halvår. Christoffer Rist arbetar som handledare på Fontänhuset i Båstad, han har startat en cykelgrupp för deltagarna. Förra året cyklade de Bjäre runt tillsammans.
Vilka tips vill du ger andra cyklister?
– Allt bygger på en ömsesidig respekt mellan bilist och cyklist. Det är viktigt med reflexer, att synas. Ha färgglada kläder, och lägg lite mer pengar på en rejäl hjälm som håller. Hjälmen räddade mitt liv.
Det blir ingen Vätternrunda i år men nästa år planerar Christoffer Rist att vara i form.
– Jag är inte rädd, det är bara att sätta sig på sadeln igen.
Gå till toppen