Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Höganäshem skapar nytt trygghetsboende – nu ska Sälgen byggas om

Höganäshems 30 lägenheter i Sälgen – bredvid det särskilda boendet med samma namn – ska göras om till trygghetsboende. Samma resa gjorde Brorsbacke för ett par decennier sen. Men idén gillas inte av de som bor i huset just nu.

Höganäshems hyreshus Sälgen ska bli trygghetsboende. Hyresgästerna är negativa, men slipper hyreshöjning.Bild: Maria Berkmo
Höganäshems hyreshus Sälgen – ett femvåningshus som byggdes 2008 bredvid det befintliga äldreboendet med samma namn – ska bli trygghetsboende.
På senaste mötet i Höganäshems styrelse diskuterades konverteringen. En arkitekt är inkopplad liksom en projektledare och i höst ska förfrågningsunderlag skickas ut för upphandling.
– Vi har ett uppdrag från kommunen att stimulera till fler trygghetsboenden. Det finns ett stort behov. Trygghetsboende ökar livskvaliteten för de äldre och gör så att man kan bo kvar hemma längre, säger Péter Kovács (M), ordförande i Höganäshem.
Trycket på att få en plats på Höganäshems nya trygghetsboende i Folkparks/Julivallenområdet har varit stort.
För det kommunalägda bostadsbolaget blir det betydligt billigare att konvertera ett befintligt hyreshus till ett trygghetsboende än att bygga helt nytt.
– Vi gjorde exakt så här med Brorsbacke för tjugo år sen, säger Péter Kovács.
Sälgen stod klar 2008. Och nu vill Höganäshem göra om det vanliga hyreshuset till ett trygghetsboende.Bild: Maria Berkmo
Höganäshem räknar med att det ska kosta fem miljoner att göra om Sälgen.
– Men vi räknar med att kunna få bidrag för merparten av den kostnaden.
Det handlar bland annat om att bygga om så att det skapas gemensamhetsutrymmen och möjlighet till en matsal.
Men bland de cirka 30 hyresgäster som idag bor i huset har beskedet om omvandlingen inte tagits emot positivt.
– VI har haft möte med de boenden och de är negativa. Det skulle innebära en hyreshöjning på cirka 300 kronor i månaden.
Så här kan Sälgen se ut när det har byggts om till trygghetsboende.Bild: Höganäshem
Höganäshem hade att välja på att köra över hyresgästerna eller fimpa projektet. Men istället har det blivit en medelväg
– VI beslutat att köra vidare med trygghetsboendeplanerna eftersom det är så stor samhällsnytta. Men vi höjer inte hyran för de befintliga hyresgästerna. Men en ny som flyttar in får acceptera höjningen.
Gå till toppen