Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I Kullaspring får löparna hålla sig på banan

Förra året lockade premiären av Kullamilen cirka 300 löpare till Höganäs sportcenter. Men på grund av coronaviruset ser upplägget lite annorlunda ut år.

Startfältet i förra årets Kullamilen-lopp. I år får löparna vackert stanna på banan under hela loppet.Bild: MATHILDA AHLBERG
I juli förra året hade motionsloppet Kullamilen premiär och lockade 300 deltagare till starten vid Höganäs sportcenter. I år är den typen av folksamlande arrangemang inte tillåtna, men det finns ett alternativ för den löpsugne ändå: Kullaspring.
– Vi är måna om att Kullamilen ska överleva i många år och vi kände att det vore tråkigt att ställa in, säger Kjell Selander som är ordförande i Höganäs friidrottsförening.
I samarbete med IS Göta arrangerar de istället ett lopp där deltagarna får springa på bana och utspridda på olika tider.
– Det blir inte vackert som när loppet går nere vid vattnet men vi erbjuder en möjlighet att springa på bana istället. Det är ju inte alla som har gjort det innan, säger han.
Kjell Selander är ordförande i Höganäs friidrott.Bild: Anders Malmberg
Klubben funderade på om de kunde hålla loppet ute som vanligt, men kom fram till att det skulle vara alldeles krävande att arrangera.
– Det hade tagit alldeles för långt tid och då måste vi ha funktionärer ute hela den tiden också.
Kjell Selander ser även positivt på samarbetet med IS Göta.
– Det är en stor förening som är väldigt evenemangsvana så det ska nog gå bra.
Hösten 2021 ska föreningarna hjälpas åt att arrangera terräng-SM i Höganäs. Det blir första gången det hålls i Skåne på kanske 30 år.
– Det kan vara bra att få prova på att samarbeta redan nu, säger han.
I Kullaspring kan löparna välja på tre distanser på bana: 3 000 meter, 5 000 meter och 10 000 meter. Och det finns tydliga regler från friidrottsförbundet om vad som gäller på grund av coronapandemin. Max 18 personer i taget får springa den korta distansen, och max 30 personer i taget på de längre.
Den första starten går klockan 9.30 den 11 juli. Anmälningen öppnades i slutet på förra och veckan och 48 personer har anmält sig hittills. Det ser lovande ut, menar BG Nilensjö från IS Göta.
– Man anmäler sig ofta rätt sent i lopp men det finns ett sug efter löptävlingar nu eftersom det har varit stiltje i flera månader.
Det kan vara bra att anmäla sig i tid eftersom finns ett begränsat antal platser, 54 på den korta distansen och 90 platser vardera på de två längre.
Bengt Göran BG Nilensjö är ordförande i IS Göta.Bild: Johan Persson
Gå till toppen