Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kocken och musikern ventilerar världsläget

Stjärnkocken Marcus Samuelsson och nära vännen Jason "Timbuktu" Diakité släpper podcasten "This moment", där de pratar om världsläget och ger personliga reflektioner över sina liv – på engelska. – Det känns väldigt befriande, säger Jason Diakité.

Marcus Samuelsson och Jason ”Timbuktu” Diakité gör en podcast tillsammans på distans. Temat är tankar, känslor och upplevelser utifrån vårens coronakris och den strukturella rasismen som kommit i fokus i framförallt USA.Bild: Gary Bouge
Podcasten släpps via Acast och de första tre avsnitten publicerades samtidigt. Samuelsson och Diakité berättar att de började spela in sina samtal efter att ha skiljts åt precis innan coronapandemin inträffade.
– Jason åkte tillbaka till Sverige och vi började ringa varandra. Det har varit både roligt och nödvändigt att ha de här samtalen en till två gånger i veckan under en period där det har varit väldigt tufft. Det har varit en av de tuffaste perioderna jag har gått igenom, säger Marcus Samuelsson.
Han omvandlade sin restaurang Red Rooster i Harlem till ett soppkök för fattiga New York-bor under våren. Vännen och artisten Jason Diakité skämtar om att det har tagit stjärnkocken 25 år att bygga upp verksamheten – men bara tio dagar att rasera allt.
– Det har hela tiden varit som ett terapisamtal. Bara att kunna ventilera saker sinsemellan har varit viktigt för mig. Marcus har haft det tufft, flera av hans vänner har gått bort och då har jag fått vara den som lyfter stämningen. Sedan har det funnits tidpunkter då jag har känt att det varit svårt och då har Marcus lyft mig. Jag är väldigt tacksam för det, säger han.
– Vår producent tyckte att Marcus svenska hade blivit lite daterad eftersom han bott i USA i 25 år. Uttrycken var gammalmodiga så han sade att "det är bättre att köra på engelska". Sedan älskar jag att prata engelska. När jag pratar med Marcus och många andra av våra vänner så är det halvt på engelska. Det är skönt att det är ett språk vi kan bli förstådda på i hela världen.
Duon kommer även att intervjua gäster från hela världen. En av dem är författaren Kimberly Jones, som varit engagerad under Black lives matter.
– Vi intervjuar många människor från den svarta befolkningen i olika delar av världen. Det är musiker, kreatörer, kockar och även familjemedlemmar, säger Marcus Samuelsson.
Att podcasten fokuserar på både Sverige och USA föll sig naturligt, eftersom Marcus Samuelsson bor där och Jason Diakité är av amerikansk börd.
– Sverige är väldigt starkt influerat av USA, men i och med att man valde den här vägen under coronapandemin har Sverige blivit ett ämne i debatten. Det är en väldigt intressant tidpunkt i historien och det är därför vi kallar den "This moment", säger Marcus Samuelsson.
– Tidigare när jag blivit upprörd på saker har jag kanske skrivit en krönika eller postat i sociala medier. Detta är en ny form för mig och Marcus att kunna ventilera våra reaktioner och tankar om samtiden i ett eget medium, vilket jag tycker känns väldigt befriande, säger Jason Diakité. TT
Ann Edliden
Lyssna: Podcasten ”This moment” finns tillgänglig på marcussamuelsson.com/audio
Fakta

Marcus Samuelsson

Född: 1971 i Addis Abeba i Etiopien. Adopterades till Sverige 1973 och växte upp i Göteborg. Flyttade till New York 1994.

Yrke: Kock, krögare och författare. Har skrivit flera matlagningsböcker. 2012 kom självbiografin ”Oui, chef!”.

Bor: I Harlem, New York, tillsammans med sin fru Maya Haile och sonen Zion Mandela, född 2016.

Fakta

Jason Timbuktu Diakité

Född: I Lund 1975 av amerikanska föräldrar.

Yrke: Hip-hopartist, programledare och författare. Gav ut sin familjebiografi ”En droppe midnatt” 2016 som sedan blev en musikföreställning.

Bor: I Stockholm tillsammans med sambon Amelie Coyet och deras dotter, född 2018.

Gå till toppen