Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Nej, inget bajsvatten i Öresund.

Det har funnits andra lösningar hela tiden. Öresund borde aldrig kommit på fråga.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Nej, det var tydligen inte alls nödvändigt att släppa ut bajsvatten i Öresund. Det finns andra lösningar. Uppenbarligen tyckte de ansvariga avloppsföretagen att det var okej så länge ingen visste om det.
I måndags meddelade Novafos att de inte kommer att släppa ut det där orenade avloppsvatten som uppmärksammats i medierna. Företaget hade bland annat planer på utsläpp av 725 000 kubikmeter bajsvatten i samband med ett tunnelbygge i Köpenhamn nästa år. Novafos beslut kom efterden massiva kritiken mot ett annat avloppsföretag, Hofor, som efter stora politiska påtryckningar lämnat samma besked.
Hofors planerade utsläpp avslöjadesav TV2 Lorry bara några dagar innan 290 miljoner liter avloppsvatten skulle ha dumpats i Öresund. Det sköts upp i sista stund och Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) har senare meddelat att det inte kommer ske över huvud taget.
Frågan är varför det skulle krävas medial uppmärksamhet för att företagen och politiker skulle förstå att ingen vill bada i bajs.
Det som angavs som skäl var att det ordinarie avloppsröret skulle vara obrukbart i samband med förarbetet till ett bostadsbygge i Köpenhamn. Det danska avloppsnätet har inte byggts ut i takt med att befolkningen ökat och kapaciteten är därför knapp.
När TV2 Lorry avslöjade Hofors planer blev många upprörda. Politiker, miljöorganisationer och allmänheten i både Danmark och Sverige reagerade starkt. Varken Sveriges regering eller svenska myndigheter ska ha fått information om utsläppet och kunde därför inte agera.
Mer förvånande är att även danska politiker säger sig ha varit ovetande om att Hofor fått tillstånd att leda avloppsvattnet ut i Öresund. Köpenhamns teknik- och miljöborgmästare Ninna Hedeager Olsen, som är ansvarig för den förvaltning som godkänt Hofors utsläpp, sade att hon inte känt till beslutet förrän det uppmärksammades i medier. Det låter märkligt.
Särskilt som liknande utsläpp har förekommit i stor omfattning i flera år. Mellan 2014 och 2018 har Köpenhamns kommun släppt ut över 35 miljarder liter orenat avloppsvatten i Öresund. Det vill säga 120 gånger mer än det utsläpp som skulle ha skett i maj.
Hofors planerade utsläpp skulle pågå under fem dagar. Men bajsvattnets effekter kan bli värre än några dagars äckligt badvatten. Det grunda vattnet i Öresund är känsligt för föroreningar och upprepade utsläpp av detta slag kan leda till övergödning, algblomning och i värsta fall att arter dör ut.
Efter kritikstormen har politiker från olika partier i Danmark uttryckt sitt fördömande av att Hofor och Novafos fått tillåtelse att leda bajsvattnet ut i Öresund. Även Novafos administrativa chef, Carsten Nystrup, har sagt att han förstår att allmänheten tycker det här är motbjudande.
Nu tittar alltså båda avloppsföretagen på alternativa lösningar, som att leda bort vattnet via pumpar och långa rör. Det borde de ha gjort för längesen. Öresund borde aldrig ha varit ett alternativ.
Gå till toppen