Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trots upprepade försök får NMR-aktivisten inte tillbaka sitt skjutvapen

Förvaltningsrätten ger ytterligare avslag på mannens begäran om att återfå sitt skjutvapen. Mannen, som är aktiv inom NMR, har flera brottsmisstankar riktade emot sig som gör att risken är stor att han mister sitt vapentillstånd.

Polismyndigheten omhändertog en mans skjutvapen, ammunition och tillståndsbevis.Bild: Janerik Henriksson/TT
Det var den 17 januari 2019 som en polispatrull beordrades till en bostad i Ängelholm.
I lägenheten påträffades en berusad man med ett skjutvapen i handen samtidigt som han uttryckt livsleda. Ytterligare en person fanns i lägenheten som enligt uppgift blev hotad med vapnet.
Polisen omhändertog omedelbart mannens skjutvapen, ammunition och tillståndsbevis.
Sedan den 17 januari misstänks mannen för två vapenbrott samt en misshandel.
Mannen är aktivist i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som är en våldsbejakande, nationalsocialistisk och högerextrem organisation.
Arkivbild. NMR-demonstration i Stockholm 2018.Bild: Pontus Lundahl/TT
Enligt svensk lag krävs det vapentillstånd för att få äga ett skjutvapen – något som mannen hade.
Men en person kan mista sitt vapentillstånd ifall hen dömts för allvarligare brottslighet, missbrukat vapnet eller inte förvarat det korrekt i ett vapenskåp.
Den 28 maj 2019 beslutade Förvaltningsrätten att inte godkänna mannens begäran att återfå sitt vapen. I domen står det att ”Anmälningarna som gjorts mot mannen varit av sådan art att återkallelse av vapentillstånd kan komma i fråga”.
Under våren 2020 begärde mannen ännu en gång ut sitt vapen. Och den 22 juni avslog Förvaltningsrätten även denna begäran.
Misstankarna mot mannen som uppstod i januari 2019 har lagts ner. Men han misstänkts fortfarande för brott mot vapenlagen, olaga hot, olaga integritetsintrång, ofredande vid två tillfällen och hets mot folkgrupp vid ett flertal tillfällen under 2018 och 2019.
Den Regionala Underrättelseenheten i Region Syd har även gjort bedömningen att det finns en påtaglig risk att mannen inte kommer handskas med vapnet på ett lagenligt sätt, vilket de anser talar starkt emot hans lämplighet att inneha ett skjutvapen.
Mannen hävdar å andra sidan att Polismyndighetens beslut om att omhänderta vapnet saknar lagstöd då han ännu inte blivit dömd för något av de brott han misstänks för.
Förvaltningsrätten skriver i sin dom att de avslår NMR-aktivistens begäran om att återfå sitt vapen med skälen att brottsmisstankarna är av den grad att han troligtvis kommer mista sitt vapentillstånd.
Gå till toppen