Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ålevangeliet blir opera: ”Det känns absurt”

Det blir författaren Patrik Svenssons första besök på operan när hans egen succébok ”Ålevangeliet” tonsätts. Tanken är att föreställningen ska turnera i Norden från våren 2022.

Journalisten och författaren Patrik Svenssons Augustprisade bok ”Ålevangeliet” ska tonsättas och bli opera. Själv har författaren aldrig sett en opera.Bild: Berit Roald
Folkoperan vill göra opera av HD:s och Sydsvenskans kulturskribent Patrik Svenssons internationellt hyllade bok ”Ålevangeliet”. Boken är en poetisk berättelse om den gåtfulla ålen och vann Augustpriset 2019 i kategorin årets fackbok.
– Det känns absurt på ett väldigt roligt sätt. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det. Opera är en främmande värld för mig. Jag har aldrig varit på operan ens, säger Patrik Svensson.
Det blir ett nyskrivet oratorium för solister, kör och orkester där musiken komponeras av tonsättaren och violinisten Emmy Lindström.
Librettot ska skrivas av Stina Oscarson som är dramatiker och regissör. I ett pressmeddelande från Folkoperan säger Stina Oscarson att när hon läste boken tänkte hon att om Gud finns är nog ålen den ledtråd han lämnat.
”Jag ville försöka skriva ett verk som med samma lätthet som Hjalmar Gullbergs 'Förklädd gud' skildrar existensens allra största frågor. I 'Ålevangeliet' finns allt stoff som behövs. Här finns gåtan, skönheten och humorn, men också förgängligheten, smärtan och insikten om vår litenhet som människor inför de frågor vi aldrig kommer få besvarade”, säger hon i pressmeddelandet.
Sedan tidigare känner Patrik Svensson till Stina Oscarson, men tonsättaren Emmy Lindström fick han kolla upp.
– Jag har lyssnat lite nu på en del saker som hon har gjort, och vissa är otroligt vackra.
Att låta andra göra opera av sitt verk är dock inte enbart enkelt.
– Det kan vara skrämmande också för man måste släppa taget om sin eget bok, det här blir ju ett eget verk. Men det ska bli otroligt spännande att se hur min berättelse ska ta form i ett sammanhang som jag själv inte har någon slags kunskap eller insikt om, säger Patrik Svensson.
Kommer du att gå på opera nu när din bok sätts upp?
– Det måste jag ju göra, det blir mitt första operabesök, säger Patrik Svensson.
Premiären av ”Ålevangeliet” är planerad till våren 2022 och förhoppningen är att man ska kunna turnera i Sverige och Norden.
Gå till toppen