Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjärhus gård nominerad till årets ekobonde

När KRAV till hösten ska utse årets innovativa ekobonde finns ett lokalt lantbruk med bland de nominerade. ”Det är viktigt med ett schysst tänk mot både djur, människor och jord ” säger Elisabeth Hansson på Bjärhus gård.

Hela familjen Hansson i potatisåkern, Gustav, Nils, Lars, Erik och Elisabeth Hansson.Bild: Privat
Tio svenska bönder är nominerade till den nya utmärkelsen Årets innovativa ekobonde. Föreningen KRAV står bakom kategorin, som är en del av den nya satsningen Årets Bonde 2020.
En av de tio är Bjärhus gård strax utanför Vedby i Klippans kommun. Elisabeth Hansson, en av familjemedlemmarna som jobbar på gården, är glad över nomineringen.
Grattis! Hur känns det?
– Tack så mycket. Det känns både ärofyllt och lite kittlande. Vi är tio nominerade över hela Sverige, så det är en lång process innan allt slutligen avgörs i oktober. Men vi jobbar på som vanligt så länge, säger Elisabeth Hansson på Bjärhus gård.
Vilka är ni som driver gården?
–Egentligen är vi ju två företag. Dels är det jag och min man Lars som varit kravodlare sedan vi blev certifierade 1989. Sen är det våra söner Gustav, Erik och Nils som har ett eget företag tillsammans. De arbetar också med ekoodling. Vi bor ju inte alla här men sönerna utgår härifrån. Så vi hjälps åt med alla arbetsuppgifter.
Elisabeth Hansson driver Bjärhus gårdsbutik tillsammans med maken Lars Hansson.Bild: Sonny Thoresen
– Bjärhus är min familjegård, men jag har inte varit bara lantbrukare. Tidigare hade jag en tjänst som lantbruksekonom och min man har arbetat med växtodling. Det är förstås rätt näraliggande jobb, men det är just själva lantbruket vi brinner för och vill jobba med.
Vad är det som ligger bakom den passionen för ditt yrke?
–Jag tycker om att jobba med djur och natur. Det ska förstås vara ett socialt och ekonomiskt lantbruk, inte bara en dröm utan något man ska kunna försörja sig på. Men det är också viktigt med ett schysst tänk mot både djur, människor och jord. Jag är lantbrukare här just nu, men vill också kunna lämna över den här marken till nästa generation.
Lars Hansson.Bild: Jenny Leyman
Betyder det att sönerna kommer att ta över en dag?
– De är ju lantbruksintresserade, så förhoppningsvis så vill de det. De kanske redan har gjort upp planer utan att berätta för min make och mig. Men vem som ska ta över är ännu så länge för tidigt att svara på, vi hänger i ett tag till.
Fakta

Årets Bonde

Årets Bonde är en ny tävling för Sveriges mest hållbara och innovativa bönder.

Tävlingen ska lyfta svenska bönder och bidra till att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige.

Vinnaren utses den 26 oktober.

Mer om tävlingen finns på www.aretsbonde.se

Gå till toppen