Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bristande skyddsutrustning på arbetsplats i Munka Ljungby

Vid en privat fastighet i Munka Ljungby saknades ordentliga fallskydd för byggarbete som utfördes på högre än två meter. Tills dess att åtgärder gjorts så förbjuder Arbetsmiljöverket fortsatt arbete – något som inspektörerna tvingas göra ofta.

Arkivbild. När arbete bedrivs på en höjd högre än två meter så måste ordentligt fallskydd finnas. Detta för att undvika risker för allvarliga personskador.Bild: Karin Nilsson
Arbetsmiljöverket har gått in och beslutat om omedelbart förbud av ett bygge på en privat fastighet i Munka Ljungby. Förbudet gällde allt arbete på högre höjd än två meter.
När arbete sker på två meter eller högre måste det finnas godkänd fallskyddsutrustning. Antingen skyddsräcke, ställning, skyddsnät eller annan fast anordning – vilket i det här fallet saknades.
– Det var en vanlig rutininspektion som gjordes. När vi kommer ut och ser att det är en specifik risk inför vi alltid ett förbud som det här, säger Patric Byström som var den inspektör från Arbetsmiljöverket som var på arbetsplatsen.
Förbudet gäller enbart arbete som görs på högre än två meters fallhöjd.
– Om de vill fortsätta att måla eller liknande i markhöjd så är det helt okej.
Det är en av de vanligaste bristerna han stöter på när han är ute på inspektion. I det här fallet så kopplades även förbudet till ett vite på 50 000 kronor.
– Det vi gör då är att vi sätter ett förbud och kopplar ett vite till det. Om de inte åtgärdar problemet till en andra inspektion kan förvaltningsrätten gå in och kräva ut vitet, säger Patric Byström.
Bristerna är såpass vanligt förekommande att det fått regeringen att reagera.
– Vi har fått mer pengar från regeringen för att göra mer inspektioner av just den här typen av brister, säger Patric Byström inspektör vid Arbetsmiljöverket.
Gå till toppen