Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark tillåter besök på äldreboenden

Från och med torsdag är det fritt fram att ta emot besök på danska äldreboenden, både inomhus och utomhus. Vid nya utbrott av covid-19 kan lokala besöksförbud eller restriktioner införas.

Sedan mars har boende på danska vård- och serviceboenden, samt äldre personer på korttidsboenden och sjukhus, haft begränsade möjligheter att ta emot besökare. Möten har fått ske utomhus.
Begränsningarna har haft "stora mänskliga kostnader" både för äldre och deras anhöriga, säger Danmarks hälso- och äldreminister Magnus Heunicke i ett pressmeddelande.
"Med vår offensiva teststrategi, intensiva smittspårning och möjlighet att tillfälligt ingripa om smittan blossar upp, har vi de verktyg som behövs för att säkra att boende och patienter i Danmark nu kan ta emot besök i ännu större omfattning", säger han.
Vid lokala utbrott kommer styrelsen för patientsäkerhet kunna besluta om lokala besöksförbud och nedstängning av aktiviteter. Det kan också bli aktuellt om antalet smittade är högt i en viss kommun, eller om det finns misstanke om förhöjd risk för smitta.
För två veckor sedan konstaterades 25 boende och anställda på ett vårdboende i Hjörring på Nordjylland smittade med covid-19. Tre av de boende har dött.
Magnus Heunicke betonar att smittan fortfarande är närvarande i det danska samhället och att det är viktigt att följa Sundhedsstyrelsens (som i Sverige motsvaras av Socialstyrelsen) rekommendationer om god hygien och hur man ska bete sig. Bland annat betonar han att anhöriga till äldre ska ha tillgång till munskydd.
I Sverige råder sedan den 1 april ett nationellt besöksförbud på äldreboenden. Den 15 juni förlängdes besöksförbudet till och med den 31 augusti.
Gå till toppen