Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det surrar om ett nytt projekt i Kalvahagen

Under sensommaren kommer det att börja grävas i naturreservatet i Kalvahagen. Anledningen är att bygget av en bi- och insektsplattformen precis blivit beviljat bidrag.
– Vi vill kunna ge våra besökare möjlighet att kunna lära sig om bin på ett visuellt sätt, säger Leif Wennerberg som är projektledare.

Leif Wennerberg berättar om ett stort engagemang.Bild: Niklas Gustavsson
Åstorp turistförening är just nu fullt upptagna med att förbereda hushållningen av några unika gäster. Föreningen har sedan 2018 ett arboretum och nu är det dags att ta projektet som de kallar “Circle of life” ett steg längre.
– Vi kom fram till att en insektsplattform skulle vara passande då många inte vet skillnaden mellan bina som pollinerar och de som gör honung, säger Leif Wennerberg som är föreningens projektledare.
För att kunna finansiera projektet har föreningen bland annat fått ett bidrag från Lona, en statlig satsning på lokalt engagemang gällande natur- och friluftsfrågor. Bidraget kommer från Naturvårdsverket, men det är länsstyrelsen som sköter urvalsprocessen.
– Alla kan skicka in en ansökan till oss men det måste göras via kommunen. När vi sedan har fått in alla ansökningar ser vi över vilka som bör prioriteras, säger Johanna Ragnarsson från länsstyrelsen.
I år har LONA gjort en separat satsning för att främja vilda pollinatörer som fjärilar och bin. Åstorps projekt uppfyllde alla kriterier för den här satsningen och ett bidrag på 150 000 kronor står nu till deras förfogande. Däremot kommer inte projektet att påbörjas förrän till sensommaren.
– När skolan börjar igen ska vi bygga kupor och insektshotell med barnen. Vi ska även bygga gångvägar men jag vill att eleverna är på plats när den första spaden sätts i jorden, säger Leif Wennerberg.
Sedan 2004 har Lona bidragit till 4 000 olika projekt runt om i Sverige och i år kommer projekten i Skåne att dela på över 12 miljoner kronor. Bidraget täcker runt 50 procent av projektkostnaderna vilket skapar bra möjligheter för framför allt mindre kommuner.
– Överlag så tror jag att Lona har varit väldigt uppskattat på alla nivåer, både hos regeringen men även hos kommunerna, säger Johanna Ragnarsson.
Hur projektet i Kalvhagen kommer att se ut när det står färdigt vet inte Leif Wennerberg än. Skisserna har gjorts om ett flertal gånger och nya idéer och tankar tillkommer dagligen.
– Det roligaste med det här projektet är att så många vill engagera sig. Vi vet inte exakt hur resultatet kommer att bli, men förhoppningarna blir det gynnsamt för både bina och besökarna.
Gå till toppen