Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bilfritt på hamnplan skapar debatt i Torekov

När parkeringsplatserna stängs på hamnplan skapas större ytor för matgäster. Men alla är inte nöjda med lösningen.
– Problemet är att många inte vet om att parkeringen är avstängd och då väljer man att åka härifrån istället, säger krögaren Michael Barcklind.

Under vinterhalvåret samlades byn för att diskutera Torekovs framtid, det resulterade i slutsatsen att man på sikt önskar stänga hamnplan för trafik och skapa en bilfri mötesplats.
– Vi pratade om en mer parkliknande miljö i hamnen, med den bakgrunden är detta ett välkommet test, säger Åsa Ragnarsson, ansvarig för Torekovs turistbyrå.
På grund av rådande pandemi kom möjligheten att stänga hamnplan tidigare än planerat.
– Med tanke på rådande situation kopplat till covid-19 och den problematik restaurangverksamheterna har på grund av avståndsrekommendationerna valde vi att stänga hamnplan redan i sommar, säger Marie Eriksson, park- och gatuchef i Båstad kommun.
Kommunen har valt att stänga parkeringarna på prov i år. Istället har bänkar och sittgrupper placerats ut.
Ytan som skapats är en sittyta öppen för alla, oavsett om man bara vill sitta ner, ta med egen fika eller köpa mat från de kringliggande restaurangerna.
Michael Barklind driver Hamnkrogen och Hacienda, han välkomnar ett bilfritt hamnplan sommartid.Bild: Åsa Ragnarsson
– Det är fortfarande möjligt att passera genom hamnen med bil men det finns inte längre några parkeringsplatser, säger Marie Eriksson.
Platserna stängdes under midsommarhelgen och ska vara avstängda fram till 31 augusti.
– Vi bör vara tydliga med att detta är ett försök, det kommer en utvärdering i höst. En del har synpunkter på möbler och växtval. Vi tar in dessa åsikter utreder hur det egentligen gick, säger Marie Eriksson.
Restaurangerna har kvar sina uteserveringar och har fått extra yta i anspråk eftersom många av dem tvingats halvera antalet bord för att upprätthålla säkerhetsavståndet.
Turistbyråns Åsa Ragnarsson har sitt kontor alldeles intill det nymöblerade hamnplan.
– Platsen utnyttjas väldigt frekvent, här sitter folk och äter hämtmat eller medhavd picknick, någon slår sig ner bara för att njuta av en kaffe. Det är mycket folk i rörelse.
Att en del bilister parkerar runt den avstängda ytan är problem.
– Det är ett irritationsmoment för många men jag tror att det är övergående, barnsjukdomar finns överallt. Det tar ett tag innan folk vänjer sig. Jag får många spontana kommentarer om ytan och de flesta är positiva.
Krögaren Michael Barcklind driver Hamnkrogen och Hacienda, han välkomnar satsningen.
– Det är trevligt att satsa och försöka övervinna rådande situation. Det är bra att parkeringarna försvinner nu under högsäsong för att skapa mer utrymme.
Men alla gäster är inte nöjda.
– Folk är kluvna till den tillfälliga lösningen. Vi ser att biltrafiken kommer ner i hamnen och kör sedan härifrån igen. Problemet är att många inte vet om att parkeringen är avstängd och då väljer man att åka härifrån istället, säger Michael Barcklind.
Gå till toppen