Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fortsatt trängsel på Helsingborgs serveringar – nya regler är att vänta

Det fina sommarvädret ökar trycket på stans krogar och kaféer. Under förra veckans trängselinspektioner fick elva av 15 anmärkningar av miljöförvaltningen. Ett ärende skickades vidare till Smittskydd Skåne.

De senaste två veckorna har trängseln i kafé- och kroglivet fortsatt. Arkivbild.Bild: Christian Törnqvist
Elva av 15 kontrollerade krogar och kaféer i Helsingborg hade problem med trängsel i förra veckan när miljöförvaltningens inspektörer var på besök.
Några av verksamheterna har uppvisat brister tidigare.
– Men det är först nu som deras rutiner sätts på prov när det är högt tryck på serveringarna, säger Jens Gille, tillförordnad förvaltningschef på miljöförvaltningen.
Anmärkningarna följer samma mönster som under våren och försommaren. Främst rör det sig om trängsel i lokalerna med för många personer på för liten yta, men också servering till stående gäster. Något som bryter mot Folkhälsomyndighetens föreskrift om att endast bordsservering är tillåten.
Ett av ställena som kontrollerades i förra veckan uppvisade så pass grava brister att ärendet lämnades vidare till Smittskydd Skåne. Nu är det upp till regionens smittskyddsläkare att fatta beslut om stängning är nödvändig.
– Det gäller en säsongsverksamhet, så det kan göra det lite otydligt om man inte är van vid att ha serveringsutrymmen. Men det kommer vi att följa upp, fortsätter Jens Gille.
I början av juni anmäldes fyra Helsingborgsserveringar till Smittskydd Skåne och riskerade därmed stängning. Efter att samtliga presenterat åtgärdsplaner och klarat de nya kontrollerna kunde det undvikas.
Miljöförvaltningen fortsätter med inspektioner hos serveringsverksamheter under sommaren. Men från och med den 1 juli träder en ny lag i kraft. Då har kommunen rätt att stänga de ställen som inte följer reglerna – utan att behöva informera smittskyddsläkare om problematiken.
Tror du att det kan förändra något hos serveringarna i stan?
– Jag kan inte sia om det. Min förhoppning är att riktlinjerna blir tydliga, säger Jens Gille.
– Den info vi fått från Smittskydd Skåne är att Helsingborg sticker ute lite grann, att vi har en större spridning. Det är inte dags att släppa på garden utan hålla avstånd som det är sagt.
Fakta

Anmälningar och kontroller i Helsingborg

Antal serveringar som fått anmälan från invånare: 87

Antal serveringar där trängselkontroll har gjorts: 68

Antal ärenden där anmälan lämnats till smittskyddsläkare: 5

Antal stängningar efter beslut hos smittskyddsläkare: 0

Vecka 26

Antal kontroller under veckan: 15

Kontroller med anmärkning (en eller flera): 11

Kontroller utan anmärkning: 4

Gå till toppen