Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gifter i marken stängde förskolans utegård

Barnen på förskolan på Citadellet har inte kunnat använda sin utegård på flera månader. Snart ska marken saneras från gifter.

Förskolan Selma Lagerlöf får inte använda sin utegård med alla lekredskap. I höst ska marken saneras.Bild: Mikael Brandt
Ett tvätteri och förmodligen även andra numera nerlagda verksamheter har orsakat föroreningar kring sydvästra delen av Citadellområdet.
Nyligen beslutade miljöförvaltningen att förbjuda förskolan Selma Lagerlöf använda sin utegård eftersom marken är förorenad. Men eftersom förskolan redan i början av året fick veta att det är olämpligt att låta barnen vistas där låstes grindarna till gården redan då efter en överenskommelse med förvaltningen.
– Det finns många andra platser för barnen att vara på, säger Thomas Olsson som är en av delägarna till förskolan.
Att det funnits föroreningar i marken kring det som kallas Officersflygeln och Tyghuset har man känt till i flera år, det var där bland annat tvätteriet låg fram till början av 1970-talet.
För cirka åtta år sedan kändes dofter från lösningsmedel när markarbeten skulle utföras. Undersökning visade att marken innehöll föroreningar som nådde ner till grundvattnet.
Bit efter bit har området kartlagts och mark har även sanerats. Det är markägaren, Statens fastighetsverk, som står för saneringen.
Nya undersökningar av de delar av området där förskolan ligger gjordes förra året. Det visade sig att marken innehåller förhöjda halter av tungmetaller och PAH, polycykliska aromatiska kolväten som kan vara cancerframkallande.
Föroreningarna påverkar alltså den privata förskoleverksamheten med ett 40-tal barn. Förskolan flyttade till Tyghuset för tre år sedan från en annan lokal på Citadellområdet. Men utegården med alla lekredskap kan inte användas just nu.
Statens fastighetsverk har lämnat in en saneringsanmälan. Enligt Annika Borg, sektionschef på miljöförvaltningen, planeras sanering av marken i augusti–september. Det innebär att ett jordlager ska schaktas bort och ny, ren jord fyllas på.
Har det funnits någon hälsorisk för barnen?
– Arbets- och miljömedicin har ju gjort en bedömning, och vi vill också veta, och kommit fram till att det inte varit någon risk den korta tid barnen har kunnat vara där. Men det är ändå sådana värden i marken att den ska saneras så att det blir rent på lång sikt, säger Annika Borg.
Thomas Olsson säger att förskolan klarat sig bra trots att man inte kunnat använda gården. Det finns andra platser i närheten där barnen har kunna tillbringa tid tillsammans med personalen.
– Vår belägenhet är bra och vi har nära till faciliteter. Vi finns nära havet och stranden, med lekplatser i närheten, och vi har varit med de större barnen på Lill-Olas, säger han.
Han säger också att föräldrarna haft stor förståelse för att man inte kunnat vistas på förskolans egen utegård.
– Saneras det i augusti-september är det ju jättebra. Det borde vara klart på en vecka, då är gräset utrullat.
Gå till toppen