Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mästarna står över säsongen – lär inte straffas

Regerande mästarna Smederna kommer inte till start den här speedwaysäsongen. Men det innebär troligen inte att de måste starta om i allsvenskan nästa år. – Vi kommer titta ganska milt på alla former av coronarelaterade orsaker, säger Håkan Leeman, ordförande i Svemo.

Smederna firar SM-guldet 2019. Kommande säsong står de över. Arkivbild.Bild: Mikael Fritzon/TT
Spelschemat är klart. Elitserien i speedway drar i gång den 11 augusti med premiärmatcherna Lejonen–Masarna, Vetlanda–Dackarna, Indianerna–Rospiggarna och Piraterna–Västervik.
Men det blir en serie utan de tre senaste säsongernas mästare, Smederna från Eskilstuna. De står över säsongen, men har förhoppningar om att köra i högsta serien nästa år igen.
– Vi har ett principuttalande i styrelsen där vi sagt att vi kommer titta ganska milt på alla former av coronarelaterade orsaker, säger Håkan Leeman, ordförande i Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, Svemo.
Orsaken till att Smederna inte kommer till start är att klubben inte vågar riskera sin ekonomi. De vägrar att köra om publiken uteblir, och i dagsläget är det osäkert hur säsongen kommer arta sig.
– Publiken är 50 procent av alla våra intäkter och blir det utan publik så är det inte rimligt. Vi chansar inte med vår ekonomi. Svemo har gått ut och sagt att man inte kommer bestraffas för att man inte kör, säger klubbens ordförande Tobias Spångberg.
TT: Hade ni tagit samma beslut om bestraffningen inneburit att ni fått börja om i allsvenskan?
– Då hade vi ställt upp och kört.
Skulle Folkhälsomyndigheten ge grönt ljus för publik på idrottsarenorna innan den 11 augusti, och Smederna då skulle vilja köra säsongen, så finns det faktiskt en möjlighet att det blir så.
– Vi sade från början när beskedet om start i augusti kom att vi säger nej om vi inte får ett positivt beslut angående publiken innan den 21 juli. Får vi ett besked om att publik, mer än 500, är tillåten innan den 21 juli, då vill vi vara med.
Regelmässigt kommer årets serie köras som en enkelserie med en extra derbyomgång för att alla lag ska få lika många hemma- och bortamatcher. Därefter följer ett slutspel med kvartsfinal, semifinal och final.
Finalen körs första veckan i oktober.
Varje klubb har även stöttats med 560 000 kronor från Riksidrottsförbundet genom ett coronastöd.
Fakta

Elitserien i speedway 2020

+ Totalt åtta omgångar.

+ Körs som en enkelserie med en extra derbyomgång för att alla lag ska få lika många hemma- och bortamatcher.

+ Sista grundserieomgången blir den 15 september.

+ Slutspelet inleds den 22 september och pågår till första veckan i oktober.

Gå till toppen