Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mölle har fått en ny staty – fiskargumma tar plats på mellankajen

I helgen avtäcktes Jonas Högströms senaste skulptur. Fiskargrumman Sara ska glädja besökarna på mellankajen med både fiskenät, katter och fiskar.

I lördags blåstes det fanfar när skulpturen av en fiskargumma invigdes i Mölle.Bild: Håkan Lind
I lördags invigdes en sprillans ny bronsskulptur av Jonas Högsström i Mölle. Den kände skulptören har redan en ruffagubbe i Mölle hamn. Nu har han fått sällskap av en fiskargumma.
Bakom det hela står Möllebon Anette Gustafsson som donerat statyn till Mölle hamnförening. Idén fick hon för ett par år sen när hon fick se en skiss över den nya hamnplanen i byn.
– Då tänkte jag att det skulle vara trevligt med någon form av utsmyckning. Jag började fundera på vad som fanns i hamnen förr som inte finns nu, berättar hon.
Håkan Lind, ordförande i Mölle hamnförening är glad över att fått ytterligare en skulptur signerad Jonas Högström.Bild: Maria Berkmo
Den klassiska fiskargumman kom snabbt upp i huvudet. Och nu sitter hon där med trätofflor, huckle och fiskenätet. I handen håller hon upp en krabba och hon skrattar glatt åt de två katterna som sysselsätter sig med en del av fångsten.
– När jag väl bestämt mig så var val av skulptör enkelt. Det är givetvis Jonas Högström. Jag undrade om han ville och jag blev glad över att han tackade ja.
Skulpturen är skänkt till Mölle hamnförening. Och det blev en del funderande kring var bronsskulpturen skulle placeras.
– Helst vill man att den ska finnas där fiskargummorna höll till. Samtidigt ska den ju inte vara i vägen, säger Håkan Lind, ordförande i hamnföreningen.
Valet föll på att placera Sara som statyn heter, på mellankajen. Namnet kommer efter kvinnan som suttit modell.
– Vi tycker att vi hittat en plats som funkar. Vi är nöjda och stolta över utsmyckningen, säger Håkan Lind.
Mölle har fått en fiskargumma från förr igen. Jonas Högström har gjort den och nu sitter hon på mellankajen.Bild: Maria Berkmo
Anette Gustafsson är också glad.
– Jag är väldigt glad över att hon sitter på plats och kan vara till glädje för både Möllebor och turister.
Gå till toppen