Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första spadtaget för konsthallen Ravinen

Norrvikens trädgårdar får en konsthall med ambitioner att locka internationella besökare. Nästa år invigs Ravinen med en utställning signerad skånska konstnärer.

Konstnären Gustav Kraitz ler och sätter spaden i jorden. I 25 år har han kämpat för en konsthall på Bjäre. Konsthallen Ravinen växer fram under året och beräknas stå färdig under 2021.
– Jag har blivit ganska gammal men är glad att vi kommit hit efter en lång kamp. Det känns nästan overkligt, säger han.
Mats Paulsson, Gustav Kraitz och Erik Paulsson tar första spadtaget inför nya konsthallen Ravinen. 1600 kvadratmeter vigs åt konsten vid entrén till Norrvikens trädgårdar.Bild: Niklas Gustavsson
Svart, kubisk till sin form med materialval i trä och betong. Konsthallen Ravinen byggs vid entrén till Norrvikens trädgårdar. Här får nybygget utsikt mot havet.
Konsthallen på 1 600 kvadratmeter rymmer tre utställningslokaler men även café, barnrum och en hörsal med plats för 250 personer.
En skulpturpark ramar in Ravinen. Arkitekten Pontus Möller citeras under ceremonin: ”Byggnaden ska väcka och skapa känslor, precis som sitt innehåll”.
Konstnärsparet Gustav och Ulla Kraitz flyttade till Förslöv 1968 och möttes av en ny tillvaro, långt från Stockholms kulturvärld.
– Golf och tennis var samtalsämnena. Då föddes en tanke om ett kulturhus, säger han.
Konstnärerna Gustav och Ulla Kraitz verk återfinns på flera platser i världen. Nu skapar de en mötesplats med konsten i fokus på hemmaplan.Bild: Niklas Gustavsson
Sedan dess har han kämpat outtröttligt för att förverkliga sin vision. Nu hoppas 94-åriga Gustav Kraitz att byggtiden kan kortas så att han kan inviga konsthallen i samband med nästa års Kammarmusikfestival.
– Synen börjar bli allt sämre men jag jobbar fortfarande varje dag, säger Gustav Kraitz som snart levererar ett nytt Raoul Wallenberg-monument till Los Angeles.
Ravinen ska vara en levande plats året runt med program för hela familjen. Kulturhuset rymmer även en utställningslokal avsedd för makarna Kraitz verk.
Gustav och Ulla Kraitz här tillsammans med Camilla Berthilsson, vd för Norrvikens trädgårdar.Bild: Niklas Gustavsson
Kulturhuset uppförs av Backahill som ägs av Erik Paulsson med familj.
– Jag har känt med hjärtat för det här, vi stödjer er så mycket vi kan, säger Erik Paulsson.
Ambitionen är att Ravinen ska locka besökare långt utanför landets gränser, såväl gammal som ung. En utställning med skånska konstnärer väntas blir först ut nästa år.
– Vi bygger konsthallen för nästa generation och hoppas att de kommer att uppskatta den, säger Gustav Kraitz.
Läs också Efter 25 års kamp – nu ska konsthallen i Norrvikens trädgårdar byggas
Läs också Konsthallen Ravinen ska börja byggas i Norrvikens trädgårdar
Läs också Erik Paulsson och Backahill satsar fem miljoner kronor på Köpmansgatan
Gå till toppen