Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här startar antikroppstester i höst

Flera svenska regioner planerar att dra i gång antikroppstest för allmänheten i höst. I sommar ligger fokus på att testa vårdpersonal och ta fram rutiner för testerna. Samtidigt får regionerna nu nya riktlinjer för hur testresultaten ska tolkas.

Flera regioner planerar att starta upp antikroppstester för allmänheten under hösten.Bild: Johan Nilsson/TT
I dagsläget är det bara region Stockholm och region Uppsala som erbjuder allmän provtagning för att se om man har antikroppar mot covid-19 och Stockholm är hittills den enda regionen där provtagningen är gratis. I Uppsala har regionen börjat släppa provtagningsplatser löpande via internetbokning och i Örebro har man successivt börjat med att erbjuda även antikroppstester från och med vecka 27.
Majoriteten av de svenska regionerna har dock ännu inte satt någon tidsplan för när antikroppstestning för allmänheten kan vara i gång, enligt det avtal som Sveriges Kommuner och Regioner slöt med staten den 11 juni. Några av regionerna har spikat sensommaren och hösten som startdatum.
Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten, säger att ambitionen är att en bredare testning för allmänheten ska kunna vara på plats under sensommaren eller hösten. En hög belastning i sjukvården under sommaren gör det svårt att starta tidigare än så.
Folkhälsomyndigheten presenterade under tisdagen sina uppdaterade råd om hur testen ska tolkas, vilket kan underlätta för regionerna. Fortsatt gäller att personer med påvisade antikroppar ska följa myndigheternas allmänna råd, men det bedöms som möjligt att träffa personer i riskgrupper.
Det kan underlätta för regionerna när de ska planera kommande antikroppstester för allmänheten. Det är också viktigt för att kunna bedöma vårdens behov, menar Jan Kilhamn, stabschef för regional särskild sjukvårdsledning inom Västra Götalandsregionen.
– Antikroppstester är intressanta på befolkningsnivå och kan hjälpa oss att dimensionera vården i höst och i vinter. Men på individnivå är det svårt att säga vad det innebär, sade Jan Kilhamn till TT före Folkhälsomyndighetens nya råd.
Just nu utreder regionen om testen ska genomföras i egen eller privat regi. Planen är att starta i september. Det blir dock inte gratis som i Stockholm, avgiften har bestämts till 160 kronor av hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland.
– Det är viktigt att man har en kedja som fungerar hela vägen från provbokning och analys till att svara på allmänhetens frågor om deras testresultat innan man drar i gång, säger Jan Kilhamn.
Andra regioner som planerar antikroppstester i höst är bland andra region Gävleborg, Östergötland och Jönköping. I Jönköping, liksom många andra regioner, ligger fokus på att testa hälso- och sjukvårdpersonal under sommaren och skala upp testerna för aktiv smitta, de så kallade PCR-testerna.
”Vi är säkra på att vi har en bra testmetod, där en viss nivå på antikroppar resulterar i ett positivt svar. Men vilket skydd och hur långvarigt det är vet vi ännu inte”, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér i ett pressmeddelande.
Gå till toppen