Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Isinbajeva: ”Straffet ska bäras av förbundet”

Vladimir Putin har fått ett brev. Sebastian Coe likaså. Rysslands friidrottare är rädda för att inte få tävla alls internationellt framöver. Orsaken: ryska friidrottsförbundets hittills obetalda böter på 5 miljoner dollar.

Jelena Isinbajeva. Arkivbild.Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Den ryske höjdhopparen Danil Lysenko, VM-silvermedaljör 2017, missade flera dopningstesttillfällen 2018, och ryska friidrottsledare försökte förhindra utredningen av honom. Det ledde till att det ryska förbundet straffades med böter på 10 miljoner dollar, motsvarande cirka 93 miljoner kronor. De ryska ledarna stängdes av och Lysenko riskerar avstängning på åtta år.
Hälften av bötesbeloppet ska betalas senast på onsdag, den 1 juli, annars får inte de ryska friidrottarna tävla internationellt, enligt Internationella friidrottsförbundet (World Athletics, WA).
Den trefaldiga världsmästarinnan i höjdhopp Marija Lasitskene, förre 110 meter häck-världsmästaren Sergej Sjubenkov och den regerande stavhoppsmästarinnan Anzjelika Sidorova skrev för några veckor sedan ett brev till Rysslands president Vladimir Putin i vilket man varnade för att rysk friidrott står på randen till katastrof om inte böterna betalas.
”Vi vill uppmärksamma dig på hur katastrofalt läget är för rysk friidrott. Vi hoppas på ditt stöd och din förståelse”, skrev trion.
Nu har den förra stavhopparstjärnan Jelena Isinbajeva gett sig in i debatten. Hon har publicerat ett öppet brev på Instagram adresserat till WA:s ordförande Sebastian Coe, Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach och de nationella olympiska kommittéernas organ NOC, och dess ordförande Robin Mitchell.
Isinbajeva, och andra ryska friidrottare som står bakom brevet, anser att det vore ett stort brott mot idrottens principer och mot rena idrottares rättigheter om de ryska friidrottarna inte får tävla om böterna inte betalas.
”Vi anser att straffet ska bäras av förbundet, inte av de aktiva”, skriver Isinbajeva enligt sajten Insidethegames.
”Vi ber er att stödja och hjälpa oss att skydda de ryska friidrottarna i deras önskan att få tävla ärligt och öppet, för att stärka en ren idrott.”
Det ryska idrottsministeriet har tidigare sagt att man anser att det vore olagligt att stänga av de aktiva från tävlande om böterna inte betalas.
WA stängde av Rysslands friidrottsförbund 2015 efter dopningsskandalen då dopade ryska friidrottare mutade den dåvarande WA-ordföranden Lamine Diack och andra i förbundet för att slippa undan bestraffning.
Ryska friidrottare som har kunnat bevisa att de inte dopat sig har dock kunnat tävla internationellt under neutral flagg sedan dess.
Gå till toppen